Liitosko Toivakan etu?

Jyväskylän ja Toivakan mahdollinen kuntaliitos jakaa mielipiteitä kunnassamme. Liittymisen puolesta puhujat perustelevat kantaansa mm. kustannussäästöillä, jotka seuraisivat kun palveluja keskitettäisiin isompiin yksiköihin. Lisäksi he vetoavat silkkaan järkeen mainitsemalla huolena Toivakan vetovoimaisuudesta sekä tulevien vuosien ongelmista esim. perusterveydenhuollon ja elinkeinoelämän riittävyyden muodossa.

Näissä, kuten myös lasten ja vanhusten hoidon sekä vapaa-ajan toiminnan ym. pitämisessä tasokkaana, riittää kyllä kunnassamme haasteita, mutta meillä liitoksen vastustajilla on kuitenkin vankka uskomus omaan pärjäämiseen ja perustelemme väittämämme seuraavilla nykytiedoilla: Ensinnäkin Jyväskylän taloudellinen tilanne ei innosta kuntaliitokseen millään tavalla. Esim. heidän lainakantansa asukasta kohden on viisinkertainen Toivakkaan verrattuna, jolla se on Keski-Suomen alhaisin!

Liitosavustukset, jotka mahdollisesti saisimme, eivät kauas kantaisi ja heidän mittavat hankkeensa (mm. Keljonlahden lämpövoimala, koulusaneeraukset ja ym.) vievät niin valtavasti varoja, ettei resursseja riitä Toivakan kehittämiseen. Myöskin Jyväskylän, Jyväskylän maalaiskunnan ja Korpilahden uusi organisaatio vaatii aikansa kunnolla käynnistyäkseen. Heillä ei siis kerta kaikkiaan riitä aika meille toivakkalaisille.

Jos kuntaliitos jostain syystä toteutuisi vaarana olisi, että esim. monet tärkeät palvelut siirtyisivät huomattavasti kauemmaksi niitä tarvitsevilta ja sitä kautta kustannukset vain kohoaisivat eivätkä pienenisi niin kuin kirjoituksen alussa todettiin.

Miksi siis liittyä kun meillä menee nyt paremmin kuin vuosiin ja tulevaisuuskin on hyvin lupaava? Meidän ei ole mikään pakko liittyä kuten esim. Korpilahden, joka joutui sen tekemään suuren velkamäärän sekä isojen alijäämien takia. Miksi liittyä, kun Toivakassa on talous tasapainossa ja hyvät lähellä olevat riittävät palvelut kuntalaisien käytössä? Ei mitään syytä.

Mutta, jos sellaiseen tilanteeseen joudutaan, että liittymistä pohditaan vakavasti, niin asiasta pitää kuntalaisia mielestämme informoida perusteellisesti ja rehellisesti niin haitoista kuin eduista. Lisäksi siitä tulisi järjestää neuvoa antava kansanäänestys.

Raha on toki tärkeää, mutta vielä tärkeämpää on kuitenkin sosiaalinen omatunto, identiteetti, toivakkalaisuus ja se, että voi olla aidosti ylpeä kotikunnastaan. On siis perusteltua kysyä, ketkä kaikki ovat viemässä meitä jyväskyläläisiksi ja millä perusteilla? Onko heillä syvät, lujat ja ehjät juuret sekä sielukas side Toivakkaan?

Onko heille tärkeämpää tehokkuus ja kasvu kuin niiden ihmisten sydän joka sykkii vahvana täällä kotikuntansa mailla? Niiden ihmisten joille tärkeämpää kuin mikään muu on inhimillisyys ja luottamus aivan muuhun kuin rahan kalseaan voimaan.

PETRI MÄKELÄ MATTI PUTTONEN JOUKO VANHATALO kunnallisvaaliehdokkaat itsenäisen kunnan puolesta (sd.) Toivakka

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Kansanedustaja Kotiahon harhainen identiteettipolitiikka

Puolustan oikeutta – ja lakien mukaan

Vaihtoehtoja tarvitaan

Vaajakoski nyt täysi sumppu

Syyttäjälaitoksemme rämpii vakavassa kriisissä

Perussuomalaisuus on uhka huumorille

Lyhyet

Hallitseeko Suomea todella vihervasemmisto?

Kansanedustaja lasketteli haittapuhetta?

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.