Liittoutumaton Suomi ja Georgian sota

Kun Georgian presidentti vertaa aloittamaansa sotaa Suomen talvisotaan, ei sotapopulismia voi juuri paremmaksi panna.

Yleensäkin minulta on kysytty, että onko Nato-vastainen, vakautta ja rauhaa sekä asevelvollisuutta kannattava otteeni herpaantunut, kun tekstejä ei ole näkynyt. Huoli on turha, mutta perusväitteiden päivitykseen ei juuri uutta ruutia tarvita, kun seuraa kriisiytyvää maailmaa, Venäjän aggressiivista nousua maailmanvallaksi ja naapureiden hölmöilyä turvallisuutensa takaamiseksi.

Hallituspiireissäkin näyttää olevan erimieltä siitä, vaikuttaako Georgian tilanne omiin turvallisuusarvioihimme ja jos, niin mitenkä? Yleinen jännitys ja uuden vastakkainolon aika nostavat päätään kylmän sodan kuopatuiksi uskotuista haudoista. USA on sitoutunut Irakiin ja Afganistaniin koko voimallaan eikä näin ollen voi juuri kovaa retoriikkaa ja ohjuskilpisuunnitelmia kummemmin osallistua vanhan mantereen sotiin. Venäjä taas tekee uudessa uhossaan kaiken sen, mitä maailmanvalta uskoo tarpeelliseksi ja soveltaa oppejaan lähiulkomaihin. Jos USA laittaa ohjukset Keski-Eurooppaan, sijoittaa Venäjä ydinohjuksia muun muassa Itämeren laivaston aluksiin. Konsultti Paavo Lipponenkin joutuu asian kanssa tekemisiin, kun kaasuputkea aletaan vetää Itämeren pohjaan.

Olen vuosikymmenten aikana kiitellyt oman päätöksentekomme pragmaattisuutta. Sen turvin maata on johdettu ja toimittu ennustettavalla tavalla oman puolustuksen, naapurisovun ja aktiivisen rauhanturvatyön puitteissa. Näitä lähtökohtia ei juuri tarvinne kyseenalaista uudessakaan tilanteessa, vaikka eurooppalaisuus ja kansainvälinen yhteistyö asettavat lisävaatimuksia. Tuskin sota missä tilanteessa näille kulmille tulee, mutta omaakaan puolustusta ei pidä laiminlyödä ja eikä unohtaa Urho Kekkosen iskulausetta: "Suomi ei ole puolueeton sodan ja rauhanasiassa, vaan toimii aina rauhan puolesta sotaa vastaan."

Päivitysjohtopäätökset: ei Natoon, omasta puolustuksesta on pidettävä huolta ja Suomen on oltava aktiivinen toimija kansainvälisillä foorumeilla.

LARS-OLOF FREDRIKSON Äänekoski

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Punamultabudjetti kasvattaa ostovoimaa

Vastuu ja politiikka

Todistusvalinta ei vanhoja ylioppilaita muistele

Halpatyö kelpaa – ja silti sitä voi surutta moittia

Muutetaan maailmaa!

Lyhyet

Lyhyet

Uusi sairaala Nova raiteilleen

Ilmastonmuutos saadaan vielä kuriin yhteisvoimin

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.