Lisää kannustimia työntekijöiden palkkaamiseen

Mauri Pekkarinen totesi (Ksml 30.1.) Lauri Ihalaisen ehdokkuuden Keski-Suomessa nostavan maakuntamme työllisyyden yhdeksi tärkeäksi vaalikysymykseksi. Samalla Pekkarinen vieritti Ihalaiselle vastuuta Keski-Suomen huonosta työttömyystilanteesta.

Työllisyys on tärkeä vaaliteema, mutta syyllisten etsiminen ei auta keskisuomalaisia. Meidän on keskityttävä selvittämään, mistä heikko työllisyystilanne johtuu ja ryhdyttävä sitten yhdessä konkreettisiin toimiin tilanteen parantamiseksi.

Olen kansanedustaja-aikanani tavannut paljon eri alojen yrittäjiä ja työnantajien edustajia. Tapaamisissa yhdeksi keskeisimmäksi kilpailukykyä heikentäväksi ja työllistämistä vaikeuttavaksi asiaksi on noussut työmarkkinoiden joustamattomuus, siitä johtuva työn korkea hinta ja työntekijöiden palkkaamiseen liittyvät riskit.

Vaikuttaakin siltä, että ammattiliittojen pyrkimys työpaikkojen suojaamiseksi on kääntynyt itseään vastaan. Työmarkkinoiden joustamattomuuden seurauksena epävarmuus työelämässä on lisääntynyt ja entistä suurempi joukko meistä keskisuomalaisistakin on kokonaan vailla työtä.

Työelämän muuttuessa työpaikkojen turvaamiseksi on etsittävä uudenlaisia keinoja. Yksi tällainen olisi antaa työntekijöille ja työnantajille nykyistä enemmän vapauksia sopia palkoista ja työajoista työpaikoilla ilman työehtosopimuksen yleissitovuutta, silloin kun molemmat sitä haluavat ja yhdessä sopivat.

Uusien työntekijöiden palkkaamiseen liittyvää riskiä tulisi pienentää koeaikoja jatkamalla. Irtisanomissuojan heikentämistäkin kannattaa vakavasti pohtia, jos sen voidaan todeta kannustavan työnantajia palkkaamaan epävarmoina aikoina helpommin uusia työntekijöitä.

Uskon, että työntekijän palkkaamisen kynnystä alentaisi myös vanhemmuuden kustannusten kompensointi sekä ensimmäisen sairauslomapäivän palkattomuus. Nuorten työllistymistä olisi mahdollista helpottaa koulutussopimusmallilla, jossa palkka nousee osaamisen kehittyessä. Pitkäaikaistyöttömien työllistymistä taas auttaisi, jos yritykset voisivat palkata heitä määräaikaisiin työsuhteisiin.

Työmarkkinoiden uudistamisen rinnalla olisi kehitettävä myös työttömyysturvaa vastaamaan paremmin työmarkkinoiden tarpeisiin. Kaikki työnhakijat tulisi ottaa ansiosidonnaisen työttömyysturvan piiriin työttömyyskassan jäsenyydestä tai työsuhteen muodoista riippumatta. Samalla työttömyysturvaan olisi sisällytettävä kannustimia työn vastaanottamiseen mm. ansiosidonnaisen työttömyysturvan tasoa porrastamalla ja enimmäiskestoa lyhentämällä.

Tiedän, että työsuhdeturvaan liittyvistä asioista puhuminen herättää meissä itse kussakin helposti epävarmuutta ja pelkoa. Tilanne Suomessa on kuitenkin niin vaikea, että kaikista keinoista työllisyystilanteen parantamiseksi on uskallettava keskustella. Myös vaalien lähestyessä.

Mikael Palola

kansanedustaja (kok.)

kuntayhtymän johtaja (virkavap.)

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Kääntösilta Viitasaarella. Kuva: Ilpo Laitinen

Lukijan kuvatAallot rantautuu Ruoniemessä Päijänteellä. Kuva: Marjaana Lahtinen

Lyhyet

Joulun odotusta Keuruulla. Kuva: Jorma Soininen

Lyhyet

Pohjantikan oma tukki. Kuva: Kari Manne

Mielipide: Jouluna siirretään kulttuuriperintöä – "On ihana elämys opettaa niksit jouluruuista seuraavalle polvelle"

Lähetystyö ei saa olla kirkkopolitiikan väline

Järjestöjen työ auttaa erityisesti naisia ja lapsia

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.