Lisää maitoa kouluihin

Tunnetko maidon sisältämien kalsiumin, kivennäisaineiden ja proteiinien ravintohyödyt? Tiesitkö, että lapset kuluttavat yhä enemmän makeita virvoitusjuomia ja yhä vähemmän maitotuotteita? Tiesitkö, että lasten liikalihavuus EU:ssa lisääntyy huolestuttavasti? Tiesitkö, että kaikki nämä kysymykset liittyvät läheisesti toisiinsa?

Euroopan nuorison vyötärönympärys kasvaa huonojen ruokailutottumusten ja liikunnan puutteen vuoksi. Tällä on vakavia seurauksia: tämän päivän huonosti voivista lapsista kasvaa huomisen sairaita aikuisia. Siksi olisikin pyrittävä varmistamaan, että kaikilla lapsilla on tilaisuus oppia ja omaksua terveet elintavat. Yksi keino on äskettäin uudistettu EU:n koulumaito-ohjelma, jonka piiriin toivon mahdollisimman monen lapsen kaikkialla Euroopan unionissa pääsevän.

Koulumaito-ohjelma liittyy läheisesti Euroopan unionin yleistavoitteeseen luoda terveempi ja parempikuntoinen Eurooppa. Ohjelmassa ei keskitytä yksinomaan maitoon, vaan sen tarkoituksena on kannustaa lapsia nauttimaan enemmän maitotuotteita, kuten maitoa, jogurttia ja juustoa, ja omaksumaan terveellisemmät ruokailutottumukset, jotka toivottavasti säilyvät läpi elämän.

Parhaat eväät elämää varten

Uudessa ohjelmassa myös vanhemmat koululaiset keskiasteen oppilaitoksissa pääsevät osallisiksi tuetuista maitotuotteista. Tämä on erityisen rohkaisevaa, koska juuri tässä ikäryhmässä huolehtiminen omaan terveyteen liittyvistä kysymyksistä on todennäköisesti hyvin vähäistä. Vieläkin huolestuttavampaa on, että tämän ikäiset nuoret erehtyvät usein kuvittelemaan epäterveellisten aterioiden ja juomien olevan osa "coolia" elämäntapaa. Tällaisten harhakuvitelmien kitkeminen ja terveempien elintapojen eduista tiedottaminen on tärkeä tehtävä pyrittäessä ohjaamaan näitä nuoria oikeaan suuntaan. Meidän on tehostettava tiedotustoimintaamme ja suunnattava se suoraan näille nuorille, heidän omalla kielellään.

Olen juuri avannut osana laajempaa ohjelmaa lapsille ja nuorille tarkoitetun EU:n laajuisen valokuvauskilpailun, mutta toivon myös muiden, niin julkisten kuin yksityistenkin tahojen osallistuvan kampanjointiin terveiden elintapojen puolesta. En luonnollisestikaan voi velvoittaa kouluja osallistumaan koulumaito-ohjelmaan, mutta toivon opettajien, vanhempien ja kouluviranomaisten tukevan pyrkimyksiämme ja sitoutuvan osaltaan tähän työhön.

Tavoitteenamme on varmistaa, että kaikki EU-maiden lapset - seuraavan sukupolven eurooppalaiset - saavat parhaat mahdolliset eväät elämää varten ja kasvavat hyvinvoiviksi aikuisiksi. Siihen tarvitaan proteiinipitoista ravintoa ja luustoa vahvistavaa kalsiumia. Niitä saa EU:n koulumaito-ohjelmasta!

MARIANN FISCHER BOEL maataloudesta ja maaseudun kehittämisestä vastaava komission jäsen Bryssel

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Maitolavat, jätelavat ja lava- kulttuuri

Lyhyet

Europarlamentaarikko Henna Virkkusen kolumni: Saksalta odotetaan johtajuutta

Miksi kaikkea todellakin vastustetaan?

Lyhyet

Kansanedustaja Anne Kalmarin kolumni: Talous on hyvinvointimme kivijalka

Vastoin yleistä mielipidettä

Sodille on vanhoja ja myös uusia syitä

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.