Lisää panostusta ict-koulutukseen

Nokian uutinen toiminnan lopettamisesta Jyväskylässä oli ikävä isku Jyväskylälle, mutta kaupungin johtopäätös asiaan on oikea: ict-alan osaamisesta pidetään jatkossakin kiinni.

Pidimme vastikään Tietotekniikan liiton hallituksen strategiakokousta Helsingissä, ja paitsi, että järjestämme ict-alan kansainvälistymisseminaarin Jyväskylässä maaliskuun lopulla, katsomme myös että ict:n merkitys niin elinkeinoelämälle kuin julkishallinnolle kasvaa sekä laman aikana että sen jälkeen.

Esimerkiksi Teknologiateollisuuden uusimman (28.1.) toimialakatsauksen mukaan kaikki muut teknologiateollisuuden sektorit ovat menneet alaspäin, mutta tietotekniikka-alan tilauksissa on vielä ollut kasvua.

Muutos huonompaan voi toki tulla viiveellä, mutta ilman ict-alaa mikään elinkeinoelämän tai julkishallinnon sektori ei yksinkertaisesti toimi. Ala on kaikelle talouselämälle, hallinnolle ja muille elinkeinoelämän sektoreille välttämätön ja siinä juoksussa Jyväskylä on voittaja, jos se pitää tästä alasta kiinni.

Ict-alan viennissä näkyy nyt myös painotus osaamisen vientiin eli markkinoilla ei pärjätä enää pelkillä laitteilla ja ohjelmistoilla vaan kokonaisosaamisella. Ei haluta ostaa pelkkiä järjestelmiä vaan oppia käyttämään niitä. Eikä pelkkä käytön osaaminenkaan riitä, vaan halutaan tätäkin enemmän, esimerkiksi terveydenhuollon, kotihoidon ja koulutuksen käytänteitä, tutkintorakenteita, opetuspedagogiikkaa ja kaikkea tätä tukevaa teknologiaa ja järjestelmiä.

Kaikkea tätä Jyväskylä voi erinomaisesti tarjota ja esimerkiksi yliopiston ja yritysten välisellä yhteistyöllä hyvin laaja-alaiset ja pitkäkestoisetkin kehittämishankkeet useilla kansainvälisillä alueilla ovat mahdollisia. Tässä tehtävässä Jyväskylää myös auttaa Suomen hyvä koulutus-, ict- ja tietoyhteiskuntaosaajan maine maailmalla, plus Suomen valtion ymmärrys siitä, että osaamisen vienti on nyt Suomelle erittäin tärkeä kasvuala.

Olen itse ollut Jyväskylästä pois vajaat 12 vuotta ja palannut tämän vuoden alussa. Kuluneiden kymmenen vuoden aikana kaupunki on silminnähden kehittynyt ja mennyt eteenpäin ja tänne on mukava palata. Jyväskylää vaikeammissa elinkeino-oloissa työskennelleenä toiminta Jyväskylässä ja Jyväskylästä käsin tuntuu myös helpolta, viestintä- ja liikenneyhteydet hyviltä ja välimatkat lyhyiltä.

Monet täällä ovat ehkä asiasta toista mieltä, mutta on hyvä muistaa että jossain päin Suomea asiat voivat olla - ja ovat - huonommin.

Rakennemuutos on tosiasia ja taloudellisia iskuja tulee, mutta ict-ala ja Jyväskylä pärjäävät, lähdetään siitä.

JAANA KUULA Project manager, UniServices Ltd Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Perussuomalaisuus on uhka huumorille

Lyhyet

Hallitseeko Suomea todella vihervasemmisto?

Kansanedustaja lasketteli haittapuhetta?

Kotiaholta väärä väite Jämsän vastaanottokeskuksesta

Lyhyet

Vihervasemmiston uhrikultti ja kastijako eivät ole tasa-arvoa

Kaiken takana on nainen?

Kirjasto vaikapakka?

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.