Lisää vapautta nuorille!

Sinulle joka kirjoitit 4.4. Keskisuomalaiseen perheen ja lapsen välisestä luottamuksesta ja nuorten alkoholin ja päihteiden käytöstä. Olen nyt itse 15, eli kuulun tähän ns. kohderyhmään.

Päihdevalistus on mielestäni toki tarpeellista, mutta loppupeleissä täysin hyödytöntä. Jos sanot 14-vuotiaalle, että et saa polttaa, et saa juoda etkä käydä bileissä, on takuuvarmaa, että hän tekee sen. Jos sanot 9-vuotiaalle saman asian, hän ottaa sen vakavasti pari vuotta, kunnes kiinnostuu siitä minkä äiti tai isä on kieltänyt. Uteliaisuus kokeilla ja tutkia voittaa useimmissa tapauksissa.

Mielestäni nuorille tulisi antaa enemmän vapautta, enemmän omista asioistaan päättämistä ja mahdollisuutta itsenäisyyteen. Tietystikään en tarkoita sitä, että saisi vain mennä ja tulla milloin huvittaa, pakko ne jotkut rajat on olla. Tiettyjen rajojen puitteissa, uskokaa tai älkää, mekin osaamme ottaa vastuuta, vaikka nuoria ollaankin.

Virheistä (useimmiten) opitaan ja hölmöilyt jäävät niiltä osin sikseen. Tähän joku saattaisi tokaista, että kunhan tuosta kasvat, niin ymmärrät. Voi olla, mutta voi olla että olen jo ymmärtänyt.

Usein käy niin, että jos joku näkee kaupungissa perjantai-iltana humalaisen, ehkä pienissä olevan nuorisojoukon, joka käyttäytyy suht asiallisesti eikä pahemmin metelöi, niin poliisit kutsutaan automaattisesti. Mielestäni tämä ei ole oikea tapa.

Soittakaa, jos joku innostuu, rikkoo jotain tai metelöi häiritsevästi tai ahdistelee kadulla kulkijoita. Mikäli ei, tarkkailkaa tilannetta.

Haluan myös huomauttaa, että sinä aikuinen, joka poltat ja juot, on selvää, ettet voi sitä kieltää lapsiltasi. Anna heille esimerkkiä ja kerro miten toimia.

SANDRA LAASANEN Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Mielipide: Kaukolämmön kilpailukyvystä huolehdittava

Mielipide: Liikenteeseen saatava ennakoivaa silmäpeliä

Mielipide: Tasa-arvo ei ole kehollista

Lyhyet

Lyhyet

Korona vallan välineenä?

Mielenterveys- palvelut nyt tiukassa

Asunto-osakkeiden siirrot on tutkittava

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.