Loimaan kassa ei ole ammattiliitto

Yleisen työttömyyskassan (YTK) eli Loimaan kassan mainoskampanja on pyörinyt viime aikoina televisiossa. Mainonta on ollut harhaanjohtavaa.

Kampanjassa annetaan ymmärtää, että ammattiliittojen jäsenille työttömyysturva maksaisi ”reilut kolmesataa” tai ”kaksi ja puolisataa”, kun YTK:n jäsenille maksu on 99 euroa. Todellisuudessa liittojen jäsenmaksusta noin kolmasosa on työttömyyskassan osuutta.

Loppuosa kattaa liittojen kaikki muut palvelut, joita YTK:lla ei ole edes tarjota. Mainoksen 250 euron esimerkissä siis YTK:n tarjoama työttömyysturva on liittojen tarjoamaa kalliimpaa, 300 euron esimerkissä hinta on sama.

Mitä liiton jäsen verovähennyskelpoisella jäsenmaksullaan saa ja mitä ilman jää pelkän kassan jäsen? Ammattiliitot neuvottelevat ja sopivat työehtosopimukset, joissa määritellään muun muassa palkat, lisät, työajat, tauot, lomat, lomarahat, sairausajan palkat ja palkalliset vapaat.

Liitot ovat myös vaikuttamassa työlainsäädäntöön. YTK eli Loimaan kassa ei ole liitto, eikä sillä ole mahdollisuutta olla parantamassa jäsentensä työehtoja. YTK ei ole myöskään edustettuna kolmikannassa, jossa työmarkkinajärjestöt ja maan hallitus neuvottelevat meitä kaikkia koskevista työmarkkina-, sosiaali- ja eläkepoliittisista asioista.

Loimaankassalaisilla ei ole työpaikoilla käytössään luottamusmiehen palveluita. Yt- tai muissa neuvotteluissa heillä ei ole edustajaa – ei kouluttautuneen edunvalvojan apua tai ammattiosaston ja -liiton tukea.

Heillä ei ole kattavaa ja ilmaista liiton oikeusapua riitatilanteissa, joissa työnantaja on esimerkiksi jättänyt palkkasaatavia maksamatta tai irtisanonut työntekijän laittomasti. YTK:n jäsenillä ei ole liittojen tarjoamia monia muita etuja, kuten ilmaista matka- ja tapaturmavakuutusta, koulutusta, lomaetuja, jäsentapahtumia, rahastotukia harrastustoimintaan, alennuksia polttoaineesta, matkoista, lehtitilauksista jne.

Loimaankassalainen on vapaamatkustaja, joka nauttii toisten tekemästä työstä – eduista, jotka ay-liike on vuosikymmenten aikana taistellut. Hän on työnantajien kanssa samassa rintamassa heikentämässä kaikkien palkansaajien työehtoja ja ajamassa paikallista sopimista yrityksissä kohti paikallista työnantajien sanelua. Ammattiliittoon järjestäytymätön työntekijä on mukana ajamassa alas sopimusyhteiskuntaa ja hyvinvointivaltiota.

Ammattiliiton jäsenenä pystyt pitämään kiinni oikeuksistasi ja kaikkien kansalaisten yhteisistä eduista.

Juha Ruotsalainen

puheenjohtaja

Jyväskylän Kirjatyöntekijäin Yhdistys

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Raideinvestoinnit ovat nyt järkeviä

”Kolmatta tietä” ei ole eikä tule!

Lupaukset on pidettävä ja hinnankorotukset peruttava

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Viesti oppilasarvioinnista kulki sinne minne pitikin

Lyhyet

Yhteistyö vai kilpailu?

On hienoa, että numeroarviointi aikaistuu

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.