Lopetetaan eläkeläisten verotus

Totta on, että eläkeläinen vie nuorelta työpaikan. Työnantaja kuitenkin valitsee työntekijän. Syy ei siis ole eläkeläisen. Mielestäni eläkeläisten syyllistäminen tähän tilanteeseen saisi loppua.

Miksi sitten eläkeläinen menee työhön? Yksi hyvin yleinen syy on eläkkeen pienuus. Pienellä eläkkeellä ei yksinkertaisesti tule toimeen. Etenkin yksinasuvat eläkeläisnaiset ovat heikossa asemassa – unohtamatta yksinasuvia miehiä.

Miksi eläke on pieni? Naiset ovat synnyttäneet lapsia, olleet äitiyslomilla sekä hoitaneet lapsia kotona. Ehkä takana on pitkiä sairaslomia, työttömyyttä ym. Niiltä ajoilta ei ole kertynyt senttiäkään eläkevakuutusmaksuja. Nykyisten eläkeläisten työn alkuajoilta ei kertynyt myös mitään eläkemaksuja, koska laki työnantajan eläkevakuutuksesta tuli voimaan vasta 1.7.1962.

Eläkeläisten aiheuttama ”ongelma” työpaikoilla saataisiin ratkaistua yksinkertaisesti porrastamalla eläkeläisten veroprosentti yksinasuvien kohdalla 0–10 prosenttiin eläketulojen mukaisesti.

Me eläkeläiset maksamme suhteettoman isoja veroja. Tästä esimerkkinä ovat eläkkeet, joista verojen jälkeen jää käteen yksinasujalle 1100–1300e/ kk. Siitä maksetaan pakolliset asumiskulut, vakuutukset ja mahdolliset asuntolainat, ja käteen jää 300–400 e ruokaan, vaatteisiin, lääkkeisiin jne. Niistä rahoista ei rahaa muuhun kuluttamiseen jää.

Miten kävisi Suomen valtion ja kuntien, jos me eläkeläiset emme maksaisi veroja lainkaan? Olemmeko tarpeellisia vain veronmaksajina? Näitä verojahan me eläkeläiset olemme maksaneet kymmeniä vuosia ja maksamme edelleen.

Kertaan siis ehdotukseni: luovutaan eläkeläisten verotuksesta. Jos kyseinen toimenpide kaataa Suomen, niin porrastetaan verotus pienituloisille eläkeläisille enintään 10 prosenttiin. Näin eläkeläiset poistuisivat työelämästä ja saisivat inhimillisen toimeentulon.

Itse en ole työssä käyvä, vaan olen ollut eläkkeellä vajaat kolme vuotta. Monet kerrat olen joutunut harkitsemaan osa-aikaista työtä parantaakseni taloudellista tilannettani.

Birgitta Kokkonen

Äänekoski

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Mykkäsen malli lisäisi kivihiilen käyttöä

Varpushaukka Keuruun Haapamäellä. Kuva: Marja Mallat

Naaraskorento munii veteen. Kuva: Jukka Luoma

Neitoperhonen. Kuva: Pirjo Ala-Hynnilä

Lukijan kuvatRautapyörä. Kuva: Jorma Soininen

Talousjärjestelmä luo pahoinvointia

LyhyetVenäjällä historiaa vääristellään, oppositiota tukahdutetaan väkivaltaisesti ja korruptio rehottaa. Ei läpimätää voi korjata.

Lyhyet

Kiristäjät liikkeellä

Poliittisen poliisin paluu

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.