Loppu uhrien syyllistämiselle

Turhat itsesyytökset vaivaavat usein uhreja. Näin kertoo yksi raiskauksen uhri:

”Olin käynyt miehen luona useita kertoja, eikä hän koskaan ollut ehdottanut mitään epäsopivaa. Luotin häneen. Hän rikkoi koskemattomuuttani pahimmalla mahdollisella tavalla. 14 traumaattista vuotta syytin tapahtuneesta itseäni ja vaikenin asiasta. Ajattelin ansaitsevani sen, olinhan mennyt miehen luo omasta tahdostani ja vielä humalassa.”

Tiistaina 1.12 Ylen A2 Vanhemmuus-illassa eräs vierailijan kommentti särähti korviimme:

”Tytöt kävelee niinku tissit paljaana suurin piirtein” ja ”sit ihmetellään kun joku seksuaalisesti lähestyy niitä ja rupee ahistelee niitä”.

Täytyy ymmärtää, ettei uhri ole ikinä syyllinen tapahtuneeseen. Ei edes silloin, jos hän on itse ajautunut tilanteeseen esimerkiksi humaltumisen vuoksi.

Seksuaalirikolliset ovat usein hyviä manipuloimaan ja saavat uhrin syyttämään itseään tapahtuneesta.

Kokemuksen traumaattisuus ja syyllisyyden tunne jättävät syvät jäljet. Ne varjostavat tapahtuman käsittelemistä, ja siksi jo pelkkä faktojen tunnustaminen vie vuosia.

Uhrille täytyy antaa aikaa ja tilaa asian prosessoimiseen. Seksuaalirikos ei saisi vanhentua koskaan, sillä uhri harvemmin pystyy puhumaan tapahtuneesta poliisille heti. On äärimmäisen musertavaa kuulla rikosilmoitusta tehdessään, että teko on jo vanhentunut.

Vastuu seksuaalikasvatuksesta kuuluu kaikille. Kaikkien olisi tiedettävä mitä tehdä, jos kohtaa mitä tahansa seksuaalista häirintää. Ihmisten päähän tulisi selvästi takoa, että asiasta pitää pystyä puhumaan avoimemmin – uhria syyllistämättä.

Vanhemmat, puhukaa lapsillenne. Opettajat, puhukaa oppilaillenne. Kaverit, puhukaa keskenänne. Seksuaalista häirintää voi ennalta ehkäistä vain puhumalla. Älkää enää vaietko. Puhukaa.

Henna Pirinen

Anna Leppänen

sosionomi-opiskelijat

Espoo

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Rinteen pikavippibudjetti kurittaa ahkeraa keskiluokkaa

Hyvinvoivat vanhemmat ovat hyvinvoivien lapsien voimavara

Tuntuu hyvältä, kun voi parantaa ihmisten arkea

Oikeaa isänmaallisuutta globaalissa maailmassa

Lyhyet

Lyhyet

Kesätyöseteli kaikille päättöluokkalaisille!

Ennätyksiä ilman lapinlisää

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.