Lottopelaajaa aliarvioidaan

Antenni-palstalla (Ksml 31.5.) Heikki Kärki kirjoitti MTV3:n mainonnasta ja lottoarvonnasta. Kuulun mainostajien hylkimään yli 64-vuotiaiden tuulipukukansaan. Kirjoitus mielestäni osui nappiin.

Osittain ymmärrän toimitusjohtaja Heikki Rotkon ajatuksia siitä, että kyseiselle pelaajajoukkiolle ei kannata suunnata mainontaa. Rotkon joukot lienevät peliyhtiön tutkimuksen perusteella päätyneet siihen, että näille pelaajille lottoaminen on pinttynyt tapa ja voittamattoman lottovoiton menettämisen pelko saa heitä edelleen jatkamaan pelaamista. Siis, miksi kohdistaa heihin mainontaa.

Uhkapeleissä pelaamista yleensä häiritsee pohjaton ahneus ja loputon tyhmyys, jota peliyhtiö käyttää härskisti hyväkseen. Tyhmyyttä ei näy parantavan edes rahojensa häviäminen.

Mistä syntyy jännitys, joka pelaamisesta pitäisi saada, jos ostetaan valmiiksi arvotut pelitositteet ja ei seurata itse arvontaa. Kaikki ne ”uhkapelaamisen” jännityselementit, numeroiden valinta, arvonnan seuraamisen jännitys, ovat jääneet pois.

Kärjen kanssa olen samaa mieltä siitä, että MTV3 lottoarvonta on typerä ja typerään aikaan. Onko lähdetty siitä, että koko arvontaa ei edes katsottaisi? EuroJackPot-arvonta on keskiyön jälkeen.

Pelissä pelaajan pitäisi olla kuningas, joka huomioidaan ja huomataan. Nyt arvontaan raahataan julkimoita lotisemaan kuulumisiaan ja kuinka paljon rahaa kulttuuriministeri on kohderyhmälle jakanut. Pelaajasta on tullut välttämätön paha, ja ei-toivottu henkilö.

Koska olen tilastoinut pitkään lottoarvontojen liikevaihtoja, olen päätynyt samaan johtopäätelmään kuin Heikki Kärki, että loton kierroskohtaiset liikevaihdot ovat laskeneet. Ei edes 13,3 miljoonan jättipotti hullaannuttanut pelaajia pelaamaan yli 20 miljoonalla eurolla, kuten joskus peliä on pelattu paljon pienemmästä voitoista. Peleissä maksettavien jättipottien suuruus on jo sitä luokkaa, että perusvoitto esim. 1,3 miljoonaa ei tunnu enää miltään.

Viikolle 23 peliyhtiö muutti taas lottoa. Uusituissa voitoissa on tuplausta, triplausta tai nelinkertaista voittomahdollisuutta. Kuinkahan moni pelaaja sisäistää, mistä uudistuksessa on kysymys. Peruspelaamisen yksi pelirivi maksaa edelleen yhden euron ja tuplaus 0,25 euroa. Onko kysymyksessä kikka nostaa tulevaisuudessa yhden pelirivin maksu 1,25 euroon, kun seuraavassa peliuudistuksessa nämä kaksi pelitapaa yhdistetään. Edellisen kerran tätä kikkaa käytettiin vuonna 2011, kun lotto ja lottoplus yhdistettiin ja yhden pelirivin hinta 0,80 eurosta nostettiin yhteen euroon.

Joidenkin pelaajaryhmien aliarvioinnissa saattaa käydä niin, että tulee laskettua omiin lahkeisiinsa. Seisoskellessani odottamassa vuoroani pelipisteessä en jonossa ole vielä tavannut yhtään suuripalkkaista johtajaa, ministeriä tai kansanedustajaa.

Pelaajat ovat iäkästä tuulipukukansaa eli pelin perusmaksajajoukko. Jos tuo pelaajajoukkio äänestää jaloillaan ja häviää pelipisteiden luukuilta, voi peliyhtiössä aloittaa yt-neuvottelut, ja mieluiten siellä yläportaassa. Pelien jättipottimainoksista on pudonnut yksi nolla pois.

Me yli 64-vuotiaat pelaajat emme tarvitse MTV3-mainontaa. Tarvitsemme pelioppaan siitä, että peliyhtiö on arpomiensa lottorivien vanki ja lotto on taitopeli.

Aapo Pasanen

Äänekoski, Konginkannas

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.