Lounaispuiston kaavamuutos pilaisi Seminaarinmäen

Seminaarinmäen historialliselle pientaloalueelle on yksityisten maanomistajien toimesta haettu kaavamuutosta. Se sallisi mm. kaupunkikuvallisesti tärkeän Parviaisentalon (Palokunnantalon) muutoksen pieniksi asunnoiksi ja tontille rakennettavan kaksi pienkerrostaloa, joissa voisi olla 20–30 asuntoa yhteensä 650 kerrosneliötä.

Alue on kaupungin ainoa 1900-luvun alun säilynyt ehjä kokonaisuus, väljä ja vehreä huvilakaupunginosa, jolla on valtakunnallisesti merkittävän rakennetun kulttuuriympäristön status (RKY 2009 Seminaarinmäki/ Älylä).

Parviaisentalon yhteydessä sijaitsee Lounaispuisto, yksi keskustan tärkeimmistä puistoista ja tapahtumapaikoista.

Lounaispuiston ja Seminaarinmäen viereen on juuri valmistumassa massiivinen satojen pienten asuntojen kerrostaloalue, jonka kaavoitusta kulttuurihistoriallisesti arvokkaaseen maisemaan arvosteltiin laajasti. Nyt seuraavaksi halutaan rakentaa suojellun korttelin sisälle!

Hanketta perustellaan erikoisesti alueen käyttämättömällä rakennusoikeudella, joka tulee vanhassa Rehtoraatissa toimineen Käsityöläismuseon laajennussuunnitelmaa varten tehdystä kaavamuutoksesta 1994. Museosuunnitelmasta luovuttiin, eikä kaava vanhentuneena ole lainvoimainen.

Toisen perusteen mukaan alue palautetaan alkuperäiseen käyttöönsä asuinalueeksi. Tämäkin tuntuu kaukaa haetulta, sillä kerrostalomaista asumista ei alueella ole ollut, ja tonteilla muinoin sijainneet matalat piharakennukset ovat täysin eri asia.

Kaavamuutos hyödyttäisi vain maanomistajaa ja rakennusliikettä, sekä muutamia uusia asukkaita. Hintana muille on iäksi menetetty miljöö ja alueen mahdollisuus kehittyä.

 

Kun kaavaehdotus oli jo hyväksytty kaupunkirakennelautakunnassa, järjesti kaupunki asukkaille esittely- ja keskustelutilaisuuden 20.5. Paikalla oli virkamiesten lisäksi lautakunnasta kaksi vihreää valtuutettua, mutta ei maanomistajia kertomassa suunnitelmistaan.

Suomen Yliopistokiinteistöt myi alueen kiinteistöjä tontteineen Keski-Suomen Suojeltavat Museokiinteistöt Oy:lle 2016. Kauppaan kuului myös Parviaisentalo, joka rapistuu tyhjänä ja tarvitsee pikaisesti täydellisen remontin.

Kaavaehdotuksessa tarjotaan omistajalle rakennusoikeutta “porkkanana” kunnostaa rakennus. Ensimmäisen tontille valmistuneen pienkerrostalon jälkeen, saisi seuraavan rakentaa vasta kun Parviaisentalo on kunnostettu.

Kuitenkin lain mukaan omistajalla on velvollisuus huolehtia suojelluista rakennuksista. Onko kaupungin linjana kaavoittaa kulttuurihistorialliset alueet gryndereille, jotta velvoitteet hoidetaan?

 

Nykyinen kaavamerkintä alueella on yleisten rakennusten korttelialue Y. Uusi kaava sallisi lisäksi asuin-, liike- ja toimistorakennukset ALY/s. Mikäli kaavasta jätettäisiin pois asuinrakentaminen ja pienennetään rakennusoikeutta, ohjaisi se korttelin kehittymistä pienimuotoisen liiketoiminnan suuntaan, vaikkapa laadukkaiden ravintolapalveluiden ja kaikkia hyödyttävien kulttuuri- ja matkailuyritysten alueena. Tämä toisi yläkaupungille uutta pöhinää sekä työpaikkoja Toivolan Vanhan Pihan ja Nikolainkulman tapaan.

Seminaarinkatu on muuttumassa pihakaduksi, ja olisi luontevaa että kadun varrella olisi kaupunkilaisille ja turisteille suunnattuja palveluja Rehtoraatissa sijaitsevan Local Culture Hostellin ja Beckerin taidegallerian lisäksi. Näiden väliin jäävä kaunis Parviaisentalo puistomaisine pihoineen, tarjoaisi korjattuna upeat puitteet vaikka mihin!

Seminaarinmäki ei tarvitse uutta asuntorakentamista, mutta aluetta voi kehittää kaikkien kaupunkilaisten hyväksi.

Petri Blomqvist, puheenjohtaja

Kirsi Pönkänen

Kaisa Hytönen

Juho Strömmer

As Oy Minna Canthin katu 18 hallitus

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Maitolavat, jätelavat ja lava- kulttuuri

Lyhyet

Lyhyet

Europarlamentaarikko Henna Virkkusen kolumni: Saksalta odotetaan johtajuutta

Miksi kaikkea todellakin vastustetaan?

Lyhyet

Kansanedustaja Anne Kalmarin kolumni: Talous on hyvinvointimme kivijalka

Vastoin yleistä mielipidettä

Sodille on vanhoja ja myös uusia syitä

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.