Lukio sai kuoliniskun

Pääsihän se Vaajakosken lukiokin otsikoihin lopulta. Valitettavasti aihe ei ollut se mitä olisin toivonut. Viimeaikaisten tapahtumien perusteella osasin kyllä odottaakin, jotain tämänkaltaista tapahtuvaksi. Onneksi kyseessä oli väärähälytys - tällä kertaa ainakin.

Olin uuden Jyväskylän kuntalaisfoorumissa torstaina 11.9. Seuraavan päivän (12.9) Keskisuomalainen uutisoi tapahtumaa otsikolla "Palokka puolustautui täysillä". Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että ihan jok'ikinen lapsi/nuori ansaitsee terveelliset ja turvalliset oppimistilat asuinpaikasta riippumatta. En halua, että mitkään asuinalueet eriarvostetaan minkään palvelun osalta.

Mutta kuka haluaa?

Tunnen itseni melkoiseksi "noita-akaksi", kun jo reilu vuosi sitten eräässä Vaajakosken alueen kouluasioita käsittelevässä tilaisuudessa "ennustin": Siirto (evakkotiloihin Harjulle) on kuolinisku Vaajakosken lukiolle. Sen olemassaolo on nyt helppo unohtaa. Tässä pelissä on sellaiset säännöt, että kaikki nuoret sijoitetaan mammuttilukioihin Jyväskylän keskustaan, iso osa vastentahtoisesti. Ei tarvitse kaukaakaan hakea enää esimerkkiä (muistatteko Jokelan?), että "suuri koulu, suuret ongelmat, pieni koulu, pienet ongelmat".

En arvannutkaan miten oikeaan osuin silloin. Eikä se siihen vielä jäänyt, vaan vajaa vuosi meni ja tapahtumapaikkana tällä kertaa Kauhajoki.

Kun Vaajakosken lukio evakuoitiin Harjulle, meille vanhemmille ja oppilaille vakuutettiin, että kyseessä on vain väliaikainen ratkaisu. Sen lisäksi meille vannottiin, että kaikki evakosta aiheutuvat ylimääräiset kustannukset (matkakulut) korvataan. Niin tapahtuikin - puolen vuoden ajan, jonka jälkeen sekin lupaus peruttiin.

Vaajakosken alueella on paljon sellaisia lapsia, jotka ovat aloittaneet "opinpolkunsa" jo sisäilmaongelmaisessa päiväkodissa. On täysin luonnollista, että niin vanhemmat kuin lapsetkin ovat niin uupuneita kaikista niistä hylätyistä lupauksista, että juuri kukaan ei enää jaksa päästää ääntäkään. Hatunnosto palokkalaisille, että jaksavat!

Toisekseen olen ymmälläni uutisointitavasta. Kun Vaajakosken yläkoululaiset lakkoilivat 11.12.2006 yhden ainoan iltapäivän ajan, se tempaus lähes kriminalisoitiin. Mutta, kun Palokan koululaiset lakkoilivat viime keväänä pari viikkoa, heistä tehtiin sankareita ja heidän tekonsa arvostettiin julkisuudessakin ylivertaiseksi.

Vaajakosken yläkoulun parakeissa käydään koulua nyt jo toista lukuvuotta. Olot siellä eivät mielestäni täytä kriteereitä "terveellisestä ja turvallisesta" oppimisympäristöstä. Eikö nyt kiireesti pitäisi tehdä jotain?

ANNE NÄRHI kuntavaaliehdokas, (sit. kesk.) Jyväskylän maalaiskunta, Jyskä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Onko Peukkula Jyväskylän oma tyyli?

Odotetaan nyt tuloksia ensin!

Lyhyet

Nova – kallis kulissi?

Suomessa pankki voittaa aina

Mäntykankaan portilla. Kuva: Maila Pirkkalainen

Pensasmustikan ilotulitus. Kuva: Irma Lahtela

Varisevat lehdet. Kuva: Olli Oksanen

Lyhyet

Vastuullista talouspolitiikkaa?

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.