Lukioesitys kertoo näköalattomuudesta Jämsässä

Jämsän kaupungin lukiotyöryhmän esitys tuoda lukio Jokivarren ala-asteen kouluun ja siirrellä peruskoululaiset sinne ja tänne pitkin pitäjää Vitikkalaan, Kaipolaan ja Myllykallion kouluun Jämsänkoskelle kertoo huolestuttavasta näköalattomuudesta.

Työryhmän raportissa tuo näköalattomuus näkyy paljaana. Työryhmä ei edes juuri muutoin perustelu esitystään kuin että Jokivarsi-ratkaisu on halvin. Sehän riittää. Ostetaan aina halvinta, rakennetaan aina halvimman mukaan, ja se riittää.

Lasten lukiokoulutusta ja kaupungin yhtä vetovoimatekijää on tyydytty tarkastelemaan siis vain tilakysymyksenä. Lasten opetus ja kouluratkaisut eivät voi olla pelkkiä tilakysymyksiä. Sen jokainen lasten vanhempi ymmärtää.

Jämsän seudun Vasemmisto keskusteli asiasta kevätkokouksessaan 29.4. ja totesi, että esitetty lukioratkaisu haittaa erittäin paljon lasten perusopetusta.

Jotain tähän suuntaan työryhmä toteaa, mutta vaikutuksia se ei ole vaivautunut selvittämään. Jos syy on toimeksiantajan, samaa näköalattomuutta on sielläkin. Lapsia tungetaan muihin kouluihin ikään kuin palapelin nappuloita. Ehyt opinpolku on monen lapsen kohdalla jo tähänkin asti ollut kuollut kirjain koulujen lakkautusten ja siirtojen vuoksi.

Näköalattomuus on vaarallinen tauti. Sivistystoimeen tauti on iskenyt ankarimman mukaan. Kaupungista näivetetään säästämisellä kirjastot, kulttuuripalvelut ja sekä lasten paras elämän eväs eli opetus ja koulunkäynti.

Lukion tila- ja sijoitusratkaisuista on tehty vuosien aikana useita esityksiä, ammattikonsulttikin on ollut asialla. Nyt olisi syytä tuoda kaikki selvitykset yleiseen keskusteluun ja rauhassa miettiä ratkaisua, joka ottaa huomioon myös tulevaisuuden tarpeet. Viimeistään lukioratkaisun yhteydessä olisi mietittävä pääkirjaston tilanne. Entäpä muut kulttuuritarpeet ja -tilat, joihin ei ole ymmärretty hyvinä vuosina satsata?

Nyt tarvitaan kipeästi yhteistä kehittämiskeskustelua, yhteistä foorumia. Kutsuisiko kaupunki sellaisen koolle?

Jos me jatkuvasti näivetämme palveluja, syömme samalla kehittämisen mahdollisuuksia. Asukkaitten poismuutto jatkuu, parhaat voimat kaupungin omastakin organisaatiosta karkaavat, yritystoiminta kuihtuu – tämä jo pitkään jatkunut kierre pitää saada katkaistua!

Äänekoskella tulevaisuuden uskoa virittää parhaillaan luvassa oleva metsäteollisuuden tehdasinvestointi. Jämsäkin tarvitsee kipeästi tämäntapaista tulevaisuuden uskon ruisketta.

Jämsän piristysruiske on löydettävissä Himoksen umpisolmun avauksesta, vuosia jatkuneiden riitojen sopimisesta.

Siihen voisimme itse vaikuttaa. Haluammeko vaikuttaa, haluammeko nousta näköalattomuuden alhosta?

Arja Paakkanen

tiedotusvastaava

Jämsän seudun Vasemmistoliitto

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Lukijan kuva

Älä lopeta sanomasta kauniita

Vanhemmuuden tärkein taito on ymmärtää lasta

Joukkoliikennettä kehitettävä rohkeasti Jyväskylän seudulla

”Ratsastus on helppoa”

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.