Lukioiden erilaisuus on hyvä asia

Mikael Elgland kannatti kirjoituksessaan 18.6. Jyväskylän lukioiden siirtämistä ammatillisen koulutuksen kuntayhtymään perustellen kantaansa sillä, että näin vältettäisiin "kaupungin eri lukioiden erilainen laatukuva ja koulutuksellisen epätasa-arvon kasvaminen". Samalla hän kannatti niin sanottua yhden lukion mallia.

Sen idea olisi, että opiskelija hakisi vain yhteen "Jyväkylän lukioon", jossa hänet sitten joillakin perusteilla osoitettaisiin johonkin sen toimipisteeseen, Korpilahdella, keskustassa tai Tikkakoskella. Kuntayhtymävaihtoehdon tapauksessa tämä kai tulisi myöhemmin käsittämään myös Laukaan ja Muuramen.

Tällaista "pajatsomallia" vain ei nykyinen lainsäädäntö veny mahdollistamaan. Opiskelemaan haetaan oppilaitokseen eikä koulutuksen järjestäjälle. Aivan samalla tavalla, kuin opiskelija hakee joko Jyväskylän sosiaali- ja terveysalan oppilaitokseen tai Jyväkylän teknilliseen oppilaitokseen, hän hakee lukioon Tikkakoskelle tai Lyseoon. Hän tekee sen omista henkilökohtaisista lähtökohdistaan omilla henkilökohtaisilla perusteillaan. Valinnanvapaus on erittäin tärkeä yhteiskunnallinen arvo, eikä sitä pidä tarkoituksella pyrkiä rajoittamaan sellaisilla ideologis-valtapoliittisilla perusteilla, joita "yhden lukion malli" edustaa.

Elglandin mukaan pitäisi "lopettaa järjestelmä, joka mahdollistaa saman kaupungin erilaisen laatukuvan ja koulutuksellisen epätasa-arvon kasvamisen". Erilaisuus, joka tiettyyn määrään näkyy myös sinänsä toisarvoisissa arvosanavertailuissa, on arvokas asia, jota pikemminkin on syytä vaalia kuin pyrkiä hallinnollisella latistamisella kitkemään.

Ei voida ajatella, että olisi vain yksi laitos, jossa sisääntulosta alkaen kaikki yksilöllistä valintaa ja siitä johtuvaa eriytymistä tuottavat piirteet olisi pakotettu pois. Jyväskylän kokoiseen kaupunkiin mahtuu monenlaisia lukioita, eikä se tarvitse lukiokoulutuksen järjestämiseen mitään ulkopuolisia organisaatioita.

Suomenkielisen kansansivistyksen kehdossa jos missä lukiokoulutuksen pitäminen kaupungin omana toimintana on kunnia-asia.

Paras olisi jo jättää ideologiset käsitykset lukioista niille kuuluvaan menneisyyden kompostiin ja keskittyä tärkeisiin kysymyksiin, kuten siihen, miten Uuden Jyväskylän lukiokoulutus turvataan monipuolisena ja houkuttelevana yli haastavien taloudellisten aikojen ja sellaisena kuin sen kuuluu olla eli kaupungin omana toimintana. Toisin kuin Elgland todistelee, "yhteen lukioon" siirtyminen ei suinkaan ole välttämätöntä. Päinvastoin, sellaista virhettä täytyy välttää viimeiseen saakka. Erilaisuuden hyväksyminen on positiivinen arvo, jota ei pidä ainoastaan hyväksyä, vaan myös suorastaan tukea.

ANTTI VESALA filosofian maisteri Jyväskylän opetuslautakunnan jäsen 2005-2009 (kok.) Nummela

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Hoitajamitoitus etenee luvatusti

Kutsuntoja pitäisi kehittää tarkastelupisteeksi

Seppälän Prismaan on tulossa lisää penkkejä

Ymmärrys hoi, äly älä jätä!

Korttelimallista synergiaetuja

Lyhyet

Lyhyet

Työn arvostuksen pitää näkyä myös korvauksessa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.