Lukioiden uusi tilanne

Päätoimittaja Pekka Mervola oli syystä huolissaan lukiokoulutuksen tilasta Jyväskylässä (Ksml 1.6.). Kun hän kirjoituksessaan mainitsi meidät nimeltä, haluamme todeta korjaukseksi ja täsmennykseksi seuraavaa:

Todetkaamme ensin tosiasiat: Jyväskylän kaupunki omalla päätöksellään siirsi lukionsa koulutuskuntayhtymään kuntaliitoksen yhteydessä tehdyn sopimuksen mukaisesti. Lukiot ovat toimineet täsmälleen niin kuin Jyväskylä enemmistöllään hallisema koulutuskuntayhtymän valtuusto on päättänyt.

Kuntayhtymän tavoitteena ei ole eikä ole koskaan ollut ”saada kaikki Keski-Suomen lukiot hoitoonsa”. Kuten Jyväskylä niin myös muut kunnat päättävät omista lukioistaan.

Valitettavasti koulutuskuntayhtymä joutui sisäilmaongelmien vuoksi ja henkilökunnan pyynnöstä siirtämään Jyväskylän lyseon lukion väliaikaistiloihin. Väliaikaissijoitus on vähentänyt hakeutumista Lyseon lukioon.

Nyt Lyseolle on kuitenkin rakentumassa ensiluokkaiset uuden sukupolven tilat Harjulle, jossa suuren yksikön resurssit on valjastettu pieni- ja monimuotoiseen uuden teknologian mahdollistamaan lukio-opiskeluun.

Yhteisesti hyväksyn strategian mukaisesti koulutuskuntayhtymä avaa mahdollisuuden kaikille omistakuntien peruskoulusta valmistuneille nuorille jatkaa opintojaan toisen asteen koulutuksessa.

Ammatillisen koulutuksen vetovoima on johtanut siihen, että lukioihin on helpompi päästä kuin monelle ammatilliselle linjalle. Lukioihin onkin hakeutunut ja joutunut nuoria, joiden tavoitteena ei ole korkea-asteen opinnot vaan selvittää itselleen mitä heistä tulee aikuisena.

Vastaavasti ammatilliseen koulutukseen hakeutuneista nuorista noin satakunta suorittaa vuosittain ylioppilastutkinnon keskimäärin aivan yhtä hyvällä menestyksellä kuin lukiolaiset.

Lehdistön jokakeväisiä lukioiden rankinglistoja selittää suurelta osin sosiaaliset ja seutukuntaiset taustatekijät. Näyttää siltä, että koulutuskuntayhtymän lukioihin hakeutuminen, pääseminen ja osin joutuminen selittyy juuri ammatillisen koulutuksen vetovoimasta ja väistötilojen käyttöönotosta.

Uusi hallitusohjelma vaatii toisen asteen koulutukseen reformeja ja leikkaa ammatilliselta koulutukselta sanomatta lukioista mitään. Lukioiden resursseita on jo leikattu noin 15%. Onko lisää tulossa, emme vielä tiedä.

Nykyinen toisen asteen koulutuksen lainsäädäntö velvoittaa lukiot ja ammatillisen koulutuksen yhteistyöhön. Koko ikäluokan koulutuksen kautta saatu rakennusten, opetuksen, opiskelijaohjauksen ja –huollon, pedagogisen kehittämisen ja opetusteknologian uudistamisen synergiaedut ovat erinomaisen merkittävät. Tässä työssä koulutuskuntayhtymä on maassamme eturintamassa.

Pauli Partanen

opistoupseeri

koulutuskuntayhtymän

Matti Vesa Volanen

psykologian tohtori, emeritustutkija

koulutuskuntayhtymän

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Puun käyttö turvaa metsien hiilensidonnan

Tarvitsemme nopeat yhteydet

Lyhyet

Hoitajamitoitus-vääristelyä

Lyseo käräjäoikeuden kodiksi

Suomessa on hyviä ja huonoja maahanmuuttajia

Lyhyet

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.