Lukioiden uusjako Jyväskylässä

Jyväskylän maalaiskunnassa on kauan ja määrätietoisesti kehitetty Palokan, Vaajakosken ja Tikkakosken taajamia täyden palvelun yhteisöinä. Näihin palveluihin on kuulunut myös lukiot. Juuri ennen liittymistä oli saatu pitkään suunnitellut ja hartaasti odotetut Palokan ja Vaajakosken lukioiden uudisrakentamishankkeet toteuttamista vaille valmiiksi. Rahatkin olivat jo tietossa. Kuntaliitos pysäytti hankkeet.

Vanhassa Jyväskylässä ajatellaan toisin: meillä on yksi keskus ja asumisalueet keskuksen ympärillä. Palvelut sijoitetaan keskukseen.

Lukiokysymyksessä kiteytyy se, miten uuden Jyväskylän yhteisörakennetta halutaan ja tullaan kehittämään. Onko yksi keskus ja nukkumälähiöt vai rikas yhteisöllisten taajamien toimiva kokonaisuus?

Palokan ja Vaajakosken lukiot on rakennettava, mutta samalla on tehtävä paljon muuta. Lukioiden toimintaa on tarkasteltava kokonaisuutena: on arvioitava yhtä aikaa kaikkien lukioiden investointitarpeita ja aloituspaikkamääriä.

Ikäluokat pienevät eniten vanhan Jyväskylän alueella. Sen sijaan Palokka ja Vaajakoski ovat väestöltään vahvistumassa. Keskustan lukioissa on siis vähennettävä aloituspaikkoja ja arvioitava investointiohjelmaa siltä pohjalta.

Suunniteltua lukioon menevien osuutta ikäluokasta voitaisiin nostaa nykyisestä 55 prosentista 60 prosenttiin edellytettynä, että kaikkien lukioiden yhteistyö ammatillisten oppilaitosten kanssa saadaan toimimaan nykyistäkin paremmin.

Lukioihin hakeutumistakin voitaisiin kehittää siten, että oppilaat hakeutuvat yhdellä yhteishakukoodilla Jyväskylän lukioon ja opiskelijat sijoitetaan esimerkiksi läheisyysperiaatteen mukaan omaan lukioyksikköönsä.

Meillä on siis päätettävänä kuntaliitokseen liittyvä periaatelinjaus. Linjaus, joka pitäisi tapahtua kunnanvaltuustossa eikä sivistyslautakunnassa.

MATTI VESA VOLANEN Sivistyslautakunnan jäsen vas.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Perussuomalaisuus on uhka huumorille

Lyhyet

Kansan- edustaja lasketteli haitta- puhetta?

Hallitseeko Suomea todella vihervasemmisto?

Kotiaholta väärä väite Jämsän vastaanottokeskuksesta

Lyhyet

Vihervasemmiston uhrikultti ja kastijako eivät ole tasa-arvoa

Kaiken takana on nainen?

Suomi oli EU:n vertailun rasistisin maa

Kirjasto vaikapakka?

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.