Lukiokirjoittelu tarkoitushakuista

Päätoimittajan johdolla Keskisuomalainen (1.6.) toteaa koulutuskuntayhtymän ylläpitämän lukiokoulutuksen tason romahtaneen.

Olisiko pikemminkin romahtamassa lehden uskottavuus? Lehti ei hyväksynyt Jyväskylän lukioiden siirtoa kuntayhtymälle. Tämä määrittää tarkoitushakuisen kirjoittelun ja vanhan lyseotalon kokoisen tirkistysaukon.

Lyseon lukiota käsitellessään lehti tappelee itse rakentamiaan tuulimyllyjä vastaan. Lyseon vetovoiman söi yleinen tietoisuus lyseotalon sisäilmaongelmista. Kuntayhtymän toimena oli, aluehallintoviraston ukaasien siivittämänä, siirtää koulutus terveisiin väistötiloihin. Lyseon suosiota on myös syönyt negatiivisen keskustelun kierre, jonka keskeinen kieputtaja on ollut Keskisuomalainen.

Kuntayhtymän toimintaa mitätöidessään Keskisuomalainen tulee ojentaneeksi risukimpun valmistumistaan juhliville Jyväskylän lukioiden ylioppilaille, heidän omaisilleen ja opettajilleen.

”Ateenan romahtamisen” lehti osoittaa valtakunnallisella lukiovertailulla ja vanhaan maailmaan sitoutuneiden mielipiteillä.

Lukiovertailussa Suomen paras lukio oli Enontekiön erälukio yhdellä kirjoituksissa onnistuneella. Kuntayhtymä voisi keskiarvorajaa säätämällä koota ”parhaat” yhteen ja tuottaa tässä mekaanisessa vertailussa kärkeen sijoittuvan lukion. Tämäkö on Keskisuomalaisen tavoitetila?

Vuonna 2009 nyt koulutuskuntayhtymässä olevaa lukiokoulutusta järjestivät vielä Jyväskylän kaupunki ja silloinen maalaiskunta.

Jyväskylän Lyseon lukio oli tuolloin vertailussa sijalla 23. Seuraavaksi parhaan Korpilahden lukion sijoitus oli 186. Muut lukiot löytyivät sijoilta 272, 310, 345, 363, 405 ja 441. Tämäkö oli se Ateena?

Vuonna 2014 kuntayhtymän lukioiden keskimääräinen sijoitus oli 100 sijaa parempi kuin tuo vuoden 2009 tulos! Tänä vuonnakin kahden suuren päivälukion keskiarvotulos oli 40 sijaa korkeampi. Lisääntyneestä oppilasmäärästä ja vähentyneestä keskeyttämisestä huolimatta taso on säilynyt ja joukossa ovat niin huippumenestyjät kuin heikomminkin kirjoittaneet. Kiitos kuuluu sitoutuneille opettajille ja muulle henkilökunnalle.

Suurin selittäjä lukiomenestykselle on kuitenkin peruskoulu.

Koulutuskuntayhtymän näkökulmasta on tärkeää, että kunnat pystyvät jatkossakin panostamaan varhaiskasvatukseen, peruskouluun ja oppilashuoltoon. Silloin toisen asteen koulutustyön edellytykset ovat parhaat mahdolliset.

Vesa Saarikoski

johtaja

Jyväskylän koulutuskuntayhtymä

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Kouluihin enemmän kulttuurielämyksiä!

Väärin kohdennetut säästöt

Tieto suojaa nuorta

Pelkodemokratiaa

Lyhyet

Jyväskylään tulee uusi kirjallisuus- tapahtuma

Lyhyet

Keski-Suomi säilyy tulevaisuudessakin

Soteuudistuksen palattava juurilleen

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.