Lukiokirjoitteluko tarkoitushakuista?

Vesa Saarikoski kirjoittaa lukiokirjoittelun olevan tarkoitushakuista (9.6.).

Jyväskylän kaupungin lukioiden siirtoa koulutuskuntayhtymälle (KKY) perusteltiin aikoinaan monin positiivisin vaikutusodotuksin. Utopistisen sanahelinän mukaan lukiokoulutukseen haettiin ”uudenlaista, voimavarat yhteenkokoavaa seudullista ratkaisua”. Missä olemme tänään?

Vain Jyväskylän kaupunki on luovuttanut lukionsa KKY:lle eikä ole näköpiirissä että Muurame, Laukaa ja Petäjävesi tuntisivat vähäisintäkään halua luovuttaa omia lukioitaan KKY:n hoitoon. Jäljet peloittavat, totesivat jo antiikin viisaat.

Kaksoistutkinnoista povattiin uutta koulutuksen ihmemaata. Tosin niitä kaksoistutkintoja tehtiin Jyväskylässä jo ennen lukioiden siirtoakin eniten koko maassa. Koulutuskuntayhtymän vahvalla taseella piti hoitaa tiedossa olevat koulujen korjaukset, ennen kaikkea jo kaupungin pitkään suunnittelema Lyseon koulukiinteistön korjaus. KKY:n johto nosti lisäksi valtuustoinfossa erityisesti esille kiinteistöhallinnon tehokkuuden.

Kuntaliitosneuvotteluissa oli sovittu jotain lukioista, jota ei koskaan tuotu valtuustolle läpinäkyvästi esille. Itsekin äänestin kuntaliitoksen puolesta, kun olin tutustunut luottamustehtävässä yhtymän hallintoon ja rakentamisen edullisuuteen 2000–2004 valtuustokaudella.

Uuden hallinnon tullessa taloon alkoi annettujen lupausten alasajo. Luovutussopimuksen piti luonnollisesti olla juridisesti sitova, mutta eipä siitä ole ollut halua pitää kiinni: raha edellä mennään, siksi suuret yksiköt ja muu manipulointi.

Lukioliikelaitoksen johtokunnassa oli käsittämätöntä vääntöä vasemmiston puolelta tehdä jättilukioita, se oli päähänpinttymä sivistyneiksi luulemiltani edustajilta kuin myös koulutuskuntayhtymän hallituksessakin. Lyseon sisäilmaongelmat olivat vain haalittu tekosyy, jotka olisi voitu asiallisesti hoitaa. Korjaaminen olisi ollut halvempaa kuin uudet investoinnit Harjulle. Kun koulutuskuntayhtymän hallitus anoi kaupunginhallitukselta avustusta Lyseon säilyttämiseksi, oli anomus tarkoitushakuisesti virheellinen ja suorastaan törkeä.

Lyseotalon vuokratuloksi oli esitetty 450 000 euroa, kun saman vuoden vuokrat olivat jo 720 000 euroa. Eli tarkoitushakuinen kaupunginhallituksen harhautus. Lyseotalon vuokria olisivat tulevaisuudessakin maksaneet Lyseon lukio, IB-lukio ja aikuislukio.

Kun vasemmisto kaupunginhallituksessa kaatoi esityksen, palautui rakennus kaupungille. Kukahan on laskenut, kuinka paljon tämä hölmöys on jo maksanut kaupungille, kun ostajia ei näy eikä vuokranmaksajista ole tietoa?

Kultturellinen häväistys ja Jyväskylän kokema arvovaltatappio ”sivistyskaupunkina” on arvaamattoman suuri, kun kulttuurin häpäisijöinä on ollut tohtoritason toimijoita eli tutkinnot eivät luo sivistystä. Kokonaistaloudellisesti emme voi katsoa vain yhden toimijan kassaa. Kalliimmaksi tämä toiminta on jyväskyläläisille tullut. Häpeän !

Timo Fredrikson

Lukioliikelaitoksen johtokunnan

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Osuuspankin fuusio oli torjuttava

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Seniorikortin hankala uudistus

Saksa jyrää Euroopassa!

Suomen uusin ja rumin?

Lyhyet

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.