Lukiokoulutuksen johtokunta on epäonnistunut

Lukiokoulutuksen siirtosopimuksessa koulutuskuntayhtymä sitoutui 1.8.2010 alkaen osoittamaan vähintään samat opetusresurssit kuin mitä kaupunki 2009 sekä huolehtimaan koulurakennuksista.

Lukiokoulutuksen kuntayhtymän hallituksen alaiseen johtokuntaan jäsenet on nimetty Jyväskylän kaupungin esityksen mukaisesti valvomaan ja edustamaan kaupungin kantaa myös lukioverkkoasiassa. Johtokunnalla on ollut mahdollisuus lukiokoulutuksen kehittämiseen, mutta pedagogisessa kehittämisessä johtokunta on epäonnistunut. Lukioverkkoon liittyvät taloudelliset asiat ovat vieneet huomion sekä johtokunnassa että julkisuudessa.

Lukiolla on yleissivistävä ja jatko-opintoihin valmistava tehtävä. Perusteluna lukioiden siirtämisessä kuntayhtymään oli yhdistää toisen asteen koulutus kokonaisuudeksi eli ”ottaa koko ikäluokka haltuun”.

Nuorten syrjäytyminen on laajempi yhteiskunnallinen ongelma, sitä ei ratkaista vain koulutuksellisilla hallintoratkaisuilla. Suurissa yksiköissä keskeyttämisen ja syrjäytymisen riski kasvaa, yhteisöllisyys on tärkeä kaikille.

 

Heti lukioverkkoselvityksen julkistamisen jälkeen vastakkain johtokunnassa päätyivät näkemyserot lukioiden koosta ja koulurakennuksista eli investoinneista. Koulujen tehtävistä (IB, aikuislukio, ilmailulukio, urheilulukio) ja asemasta ei riittävän tasapuolisesti keskusteltu.

Päätösprosessin aikana on tutustuttu suuriin lukioihin ja saatu tarkennettuja selvityksiä mm. investointikustannuksista, Lyseon peruskorjauksesta, on vastaanotettu jättilukioita vastustava adressi, OAY:n kannanotto, henkilöstön kannanottoja, kaupungin lausunto, mielipiteet mediassa ja viimeksi on neuvoteltu kaupungin ja kuntayhtymän välillä.

Mikään selvitys tai kannanotto ei muuttanut asetelmia johtokunnassa. Johtokunta on epäonnistunut tehtävässään päättää lukioverkosta. Nuorilla ja heidän vanhemmillaan täytyy olla vaihtoehtoja valita erilaisista lukioista.

Rastelan pohjaesitys olisi antanut tämän mahdollisuuden. Siinä oli kaksi erilaista 600 opiskelijan lukiota ja yksi 1200 opiskelijan lukiokampus. Tämä malli olisi antanut myös monipuolisen mahdollisuuden yhteistyöhön ammattiopiston kanssa ja hyödyntää kurssitarjontaa tehokkaasti.

Johtokunnan jäsenet perustelevat (Ksml 30.9.) ratkaisua tulevaisuuden toiveilla ja visioilla. On lukioiden aliarvioimista vedota, että lukioverkkoratkaisulla taataan laadukas opetus.

 

Koko tämän viivästyneen ja epäselvän päätöksenteon aikana lukioissa on tehty sitä työtä, mikä on niiden päätehtävä: opettaminen, opiskelu, oppiminen, jatko-opintoihin siirtyminen. Henkilöstö on sitoutunutta ja kärsivällisesti odottanut myös työyhteisöt huomioonottavaa ratkaisua, mutta johtokunta on tässäkin epäonnistunut. Esille ei ole tuotu, kuinka paljon lukioiden kurssitarjonnassa on jo säästetty kahtena viime vuotena. Tämän lukuvuoden jälkeen ”tiivistämistä” on tehty jo lähes 300 kurssin verran.

Lukiokoulutus Jyväskylässä on taannut korkean koulutustason ja osaamisen myös kansainvälisessä kilpailussa. Suomalaisen lukiokoulutuksen menestystarinaa ovat monimuotoiset oppimisympäristöt, työelämälähtöisyys ja jatkuvan kehittämisen strategia.

Lyseon vanhan päärakennuksen säilyttäminen lukiokäytössä vastaa kaupunkilaisten oikeustajua, rakennus jo sinänsä tuo lisäarvoa lukiokoulutuksen kehityskaaren ymmärtämiseen. Voionmaan ja Lyseon kiinteistöjen palautuminen kaupungille merkitsee veronmaksajien kannalta mittavaa rasitusta. Asian jatkokäsittelyssä on muistettava, että johtokunta ei ollut yksimielinen, ratkaisu oli äänestystulos.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.