Lukiolaisen tulevaisuus?

Jyväskylän koulumaailman tärkein kysymys on jo pitkään ollut lukioiden tilanne. Nykyiset lukiot halutaan yhdistää suuriksi jättikampuksiksi ammattiopiston yhteyteen. Lopullisia päätöksiä tehdään näinä hetkinä. Ainoa todellinen peruste jättilukiohankkeelle on toivotut välittömät taloudelliset säästöt – kaikki muut perustelut ovat sellaisia asioita, jotka voidaan toteuttaa ja on jo toteutettukin nykyisissä lukioissa.

Jättilukiot tuovat väistämättä mukanaan monia erilaisia ja erimitallisia ongelmia. Kaikki lukioissa olevat opiskelijat, opettajat ja koulujen muu henkilökunta ovat hyvin selvillä tulevista vaikeuksista ja ovat yksimielisesti vastustaneet esitettyjä isoja lukioita. Ihmetyksen aihetta riittää myös siinä, onko näin hyvin toimiva lukiokoulutus purettava ja otettava riskejä nuorten kustannuksella vain rahan takia.

Suuria lukiokampuksia on perusteltu myös sillä, että toimivathan suuret ammattiopistokampuksetkin. Ratkaiseva ero ammatillisten opintojen ja lukio-opintojen osalta ovat kuitenkin lukion päätteeksi olevat ylioppilaskirjoitukset. Menestyminen kirjoituksissa on määräävä tekijä jatko-opintoihin pääsemisessä erityisesti yliopistoihin ja korkeakouluihin, ja tämä suuntaus näyttäisi vain vahvistuvan tulevaisuudessa opetusministeriön linjausten mukaan. Lukioon tulevien tavoitteena on korkeakoulupaikka sitten lukion jälkeen.

Jyväskylän lukiot ovat tähän asti saaneet valtakunnallisesti hyviä tuloksia. Syitä menestykseen on monia, mutta sellaiset asiat kuin viihtyvyys omassa lukiossa ja opettajilta saatu tuki ja henkilökohtainen apu vaikuttavat varmasti menestykseen. Kyse on sen kaltaisesta yhteisöllisyydestä, jossa opettajat ja opiskelijat tuntevat toisensa ja opettajat voivat opettaa samoja opiskelijoita useamman kurssin ajan ja näin pystyvät neuvomaan, tukemaan, ohjaamaan ja kannustamaan jokaista opiskelijaa juuri hänen tarvitsemissaan asioissa. Näin on voitu tähän asti tehdä kaikissa Jyväskylän lukioissa, ja hyvän koulumenestyksen lisäksi myös lukio-opintojen keskeyttäminen on pysynyt kotikaupungissamme melko alhaisena verrattuna koko maan keskeyttämislukuihin.

Toisella asteella opiskelevat nuoret ovat sen ikäisiä, että he tarvitsevat vielä aikuisten ohjausta ja välittämistä sekä tunnetta kuulumisesta yhteisöön muiden kanssa. Suuret kampukset ovat paikallaan sitten aikuisena yliopisto- ja korkeakouluopiskelijana.

Jyväskyläläisille kaikkein tärkein asia pitäisi olla nykyisten ja tulevien nuorten hyvinvoinnista ja turvallisuudesta huolehtiminen. Jos Jyväskylässä aidosti ja todella halutaan nuortemme parasta, arvostetaan nykyisiä, jo nyt suuriksi määriteltäviä lukioita.

RIITTA LIISA LEHTIVAARA

yläkoulun ja lukion opinto-ohjaaja

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Kansanedustaja Kotiahon harhainen identiteettipolitiikka

Puolustan oikeutta – ja lakien mukaan

Vaihtoehtoja tarvitaan

Vaajakoski nyt täysi sumppu

Syyttäjälaitoksemme rämpii vakavassa kriisissä

Perussuomalaisuus on uhka huumorille

Lyhyet

Hallitseeko Suomea todella vihervasemmisto?

Kansanedustaja lasketteli haittapuhetta?

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.