Lukiopäätöksissä unohtui tärkein

Kun lukioverkkosuunnitelmassa ehdotettiin lukioiden yhdistämistä ja siirtämistä unohdettiin täysin tai oltiin välittämättä aivan keskeisestä seikasta, joka kullakin koululla vaikuttaa oleellisesti sekä opiskelijoiden että koulun henkilökunnan työskentelyyn ja hyvinvointiin. Se on sama, jota nyt juhliva Lyseo hehkuttaa. Kullakin koululla on oma kulttuurinsa, joka näkyy jokapäiväisissä koulun käytänteissä: miten koulussa suhtaudutaan opiskeluun, läksyihin, poissaoloihin tai yhteisiin tilaisuuksiin.

Se näkyy siinä miten esim. rehtori puuttuu sopimattomaan internetin käyttöön tai viinalta haisevaan opiskelijaan, joka tulee koulun juhliin. Se on sitä miten opettajat yhteisvoimin auttavat ongelmaista opiskelijaa tai ohjaavat toisia opiskelijoita huomioimaan kaverinsa. Tieto kulkee pienemmissä yksiköissä ja välittämisestä tulee konkreettista. Myös ympäröivällä yhteisöllä on tällaisissa kouluissa vahva rooli. Ollaan kiinnostuneita oman kyläkunnan nuorista ja tullaan kouluun keskustelemaan yhteisistä asioista.

Itse Palokan lukion entisenä psykologian ja opinto-ohjauksen lehtorina vannon vahvasti koulun oman identiteetin, kulttuurin ja hengen puolesta sellaisena arvona, jota ei tule repiä rikki ja hukata.

Uskoisin sen koskevan myös Vaajakosken lukiota. Voionmaa ja Tikkakoski saivat pitää identiteettinsä, samoin kaikki kaupungin lukiot. On väärin hajottaa yhtään lukiota, kun opiskelijoita riittää. Päätökset on pantava uusiksi.

Yksi ratkaisu olisi myös lähilukiojärjestelmä, joka vallitsi ennen vapaata lukiohakua. Tällöin kunkin alueen nuoret opiskelisivat omassa lukiossaan. Se pakottaisi myös kaupungin lukioita kehittymään, koska opiskelijoiden tulokeskiarvot olisivat paljon epätasaisemmat eivätkä vain paremmasta päästä. Tällöin myös turha liikenne loppuisi ja vuosittainen epävarmuus. Vapaa lukiohaku aiheuttaa aivan liikaa ongelmia sekä kouluille että heikommin menestyneille ja heidän perheilleen, mutta kukapa niistä välittää.

Koulun vaikutukset nuoren käsitykseen itsestään opiskelijana ja yhteisön jäsenenä ovat elämän pituiset. Siinä koulun oma kulttuuri ja yhteishenki ovat korvaamattoman tärkeitä. Nuoret ansaitsevat parempaa kuin nykyiset suunnitelmat ehdottavat.

RIITTA RITVANEN Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.