Lukioverkko- ratkaisun väkinäinen pedagogiikka

Elisa Heimovaara esittää (Ksml 30.9.) perusteita Jyväskylän koulutuskuntayhtymän järkyttävälle ratkaisulle muodostaa kaksi 1200 opiskelijan jättilukiota ammattiopiston väenpaljouden yhteyteen.

Heimovaaran mukaan ”lukiojohtokunnan päätös mahdollistaa laajan ja monipuolisen pedagogisen kehittämisohjelman toteuttamisen Jyväskylässä, mikä on lukioverkkouudistuksen ydin.”

Laajalla ja monipuolisella pedagogisella kehittämisohjelmalla Heimovaara viitannee johtokunnan hätäisesti kyhäämään kymmenkohtaiseen listaan. Johtokunta listasi ohjelmansa vasta kaupungin sivistyslautakunnan vaatimuksen (7.2.2012) jälkeen (14.6.).

Ennen sivistyslautakunnan vaadetta johtokunta oli valmistellut lukioverkkoa ilman pedagogista tahtoa jo kauan. Vain säästöseikat kiinnostivat.

Onkin siis kovin erikoista ilmoittaa pedagogisen kehittämisohjelman toteutuminen lukioverkkouudistuksen ytimeksi. Ytimessä on ollut säästöajattelu, jota on vain perusteltu pedagogisella runoudella.

Talous on toki huomioitava ja säästöihin on pyrittävä muttei hinnalla millä hyvänsä. Koulutuksesta leikkaaminen kostautuu yleensä myöhempinä vaikeuksina.

Johtokunnan pedagogiseksi nimittämä ohjelma on äärimmäisen vaarallinen lukion yleissivistävää tehtävää ajatellen. Esimerkiksi kohta 3 puhuu osaamisen tunnistamisesta ja tunnustamisesta hyvin väljästi. Käytännössä tarkoituksena on korvata kurssitarjonnasta poistetut kurssit tarjoamalla lukiolaiselle kurssisuorituksia esimerkiksi siitä, jos hän on yläkoulussa pitänyt kokkikerhoa.

Kohdassa 2 johtokunta suuntaa suurta huomiota verkko- ja etäopetukseen, vaikka Opetushallitus on vaatinut etäopetuksen vähentämistä. Kohta 5 käsittelee johtamisjärjestelmää eikä pedagogiikkaa. Muitakin ongelmia on, joskin myös jotain hyvääkin: vihdoin lukioille kaavaillaan kuraattoria.

Koulutuskuntayhtymän hallituksella on vielä mahdollisuus muuttaa johtokunnan tekemää lukioverkkoratkaisua pedagogisine linjanvetoineen. Toivottavasti hallitus ymmärtää pedagogian tärkeyden.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Keski-Suomi liikkeelle

Sanomasi oli löysää, Wallinheimo!

Keskusta vastusti sitovaa lausumaa

Rahat potilaisiin, tuki- ja johtamispalveluja karsittava

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Mielipide: Kurdiperheen tilanne on kestämätön

Mielipide: Sähköinen äänestys otettava käyttöön Suomessa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.