Lukukausimaksut ovat hyödyttömiä ja epäoikeudenmukaisia

Opetus- ja kulttuuriministeri Krista Kiuru (sd.) on luonnostellut esityksen vähintään 4 000 euron lukukausimaksuista EU- ja ETA-maiden ulkopuolelta tuleville korkeakouluopiskelijoille vieraskielisissä koulutusohjelmissa. Maksujen julkilausuttuna tavoitteena on edistää korkeakoulujen koulutusvientiä sekä laajentaa korkeakoulujen rahoituspohjaa. Näillä keinoin tämä ei onnistu.

Esityksiä lukukausimaksuista tehdän säännöllisin väliajoin. Maksuja vastustaneiden vasemmiston ja vihreiden poistuminen hallituksesta on mahdollistanut niiden ottamisen jälleen poliittiselle agendalle.

EU/ETA-alueen ulkopuolisten opiskelijoiden maksut ovat osa laajempaa korkeakoulupoliittista tavoitetta muuttaa korkeakoulutus asteittain maksulliseksi kaikille opiskelijoille.

Tästä todistavat lukuisat ehdotukset muistakin maksu-uudistuksista: viimeksi opetus- ja kulttuuriministeriön tulevaisuuskatsauksessa (3.10.) ehdotettiin EU/ETA-alueen ulkopuolisten maksujen lisäksi myös vieraskielisten ohjelmien maksullistamista kaikille opiskelijoille, sekä maksuja kaikille tavoiteajan ylittäville ja toista tutkintoaan opiskeleville.

Ulkomaalaisten maksujen on tarkoitus toimia pilottihankkeena maksuttoman korkeakoulutuksen periaatteen hylkäämiselle.

Nykyisen esityksen pohjana on vuosina 2010–14 tehty lukukausimaksukokeilu. Se epäonnistui surkeasti: ministeriön oman loppuarvioinnin mukaan maksut eivät houkutelleet opiskelijoita Suomeen, eivät lisänneet koulutuksen laatua eivätkä tuoneet korkeakouluille tuottoa tai säästöjä.

Tanskassa ja Ruotsissa tehdyt maksu-uudistukset ovat niin ikään romahduttaneet kansainvälisten opiskelijoiden määrät, huolimatta samalla stipendijärjestelmiin pumpatusta rahoituksesta. Maksuja ajavat hallituspuolueet eivät siis välitä jo tehdyistä kokeiluista ja niistä saaduista tuloksista. Ideologinen kiire tehdä koulutuksesta markkinahyödyke on tosiasioita voimakkaampi.

Kansainväliset opiskelijat tuovat tutkitusti Suomelle kansantaloudellista hyötyä. Suomessa opiskelleet nuoret osaajat ovat tärkeä voimavara pienelle maalle. Kotimaihinsa ja kansainvälisiin töihin palaavat valmistuneet puolestaan rakentavat ja ylläpitävät elinkeinoelämälle tärkeää kansainvälistä suhde- ja asiantuntijaverkostoa.

Siksi byrokraattisen ja ulkomaalaisia varallisuutensa perusteella seulovan lukukausimaksujärjestelmän luominen epätodennäköisen rahallisen edun tavoittelemiseksi on erittäin lyhytnäköistä koulutuspolitiikkaa. Esitetyn mukaisesta maksujärjestelmästä lisätulot korkeakouluille jäisivät todennäköisesti marginaalisiksi, sillä jos maksutulot näytöistä huolimatta lähtisivätkin kasvuun, paineet leikata korkeakoulujen perusrahoitusta vahvistuisivat. Samalla Suomen vetovoima kansainvälisenä opiskelumaana heikkenee.

Maailma on jo täynnä korkeatasoista maksullista koulutusta, jonka kanssa emme kykene kilpailemaan. Siksi korkeakoulutuksen maksuttomuuden periaate on Suomelle ensiarvoisen tärkeää.

Maksuttomuuden tulee koskea edelleenkin niin suomalaisia kuin ulkomaalaisiakin opiskelijoita. Kansainväliset opiskelijat ovat meille ainutkertainen voimavara, jonka olemme lukukausimaksuseikkailujen myötä vaarassa menettää.

Koulutuksella ja opiskelulla on keskeinen rooli taloudellisessa kehityksessä, mutta sen itsensä muuttaminen hyödykkeeksi ja kaupallisesti rahoitettavaksi voi helposti romuttaa sen, mitä pyrimme vahvistamaan niin koulutuksen kuin taloudenkin kautta: osaamista, kansainvälisyyttä, tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta.

Marjukka Huttunen

kaupunginvaltuutettu

kansanedustajaehdokas (vas.)

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Osaamista Alvan johtoon

En ole kuullut leikkausten keskittämisestä mitään uutta

Lyhyet

Lyhyet

Osuuspankin fuusio oli torjuttava

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Seniorikortin hankala uudistus

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.