”Luonnollista ja oikeaa” perhemuotoa ei ole olemassa

Suomen eduskunta äänestää perjantaina samaa sukupuolta olevien oikeudesta solmia avioliitto. Kantaa lakimuutoksen puolesta tai sitä vastaan on otettu voimakkaasti.

Keskeisimpinä teemoina ovat olleet muun muassa lasten oikeus elää biologisten vanhempiensa kanssa, miehen ja naisen välisen avioliiton sekä ydinperheen merkitys lasten hyvinvoinnille sekä käsitykset kristinuskosta perhemuotojen hyväksyttävyyden tai paheksuttavuuden perusteena.

Keskusteluissa on nostettu esiin myös YK:n ihmisoikeusjulistus ja lapsen oikeuksien julistus. Niihin vetoamalla on esimerkiksi väitetty, että samaa sukupuolta olevien avioliitto loukkaa näitä oikeuksia.

Myös tieteellisiin tutkimuksiin vetoamalla on esitetty, että tutkimustulokset lasten hyvinvoinnista samaa sukupuolta olevien parien perheissä toimisivat tasa-arvoista avioliittolakia vastaan.

Jyväskylän yliopiston Perhetutkimuskeskus on ollut mukana laajassa EU:n rahoittamassa Familyplatform-projektissa, jossa valmistettiin tiekartta tulevaisuuden eurooppalaiselle perhetutkimukselle.

Perhetutkimuskeskuksen rooli oli kartoittaa ja käydä läpi olemassa olevat laajat eurooppalaisia perheitä käsittelevät tutkimushankkeet parin viime vuosikymmenen ajalta.

Näiden tutkimusten valtavirtaa on tunnustaa erilaiset perhesuhteet olennaiseksi ja normaaliksi osaksi 2000-luvun yhteiskuntaa. On toki yleistä, että jokin tietty perheen malli, kuten nyky-yhteiskunnassa heteroseksuaalisen avioparin ja heidän lastensa muodostama ydinperhe, saatetaan nostaa ihanteeksi ylitse muiden.

Tutkimusten mukaan ei kuitenkaan ole olemassa sellaista perhemuotoa, jota voitaisiin pitää ”oikeana”, ”luonnollisena” tai lasten hyvinvoinnin kannata yksiselitteisesti parhaimpana vaihtoehtona.

Muissa projekteissamme, joiden päärahoittajana on ollut Suomen Akatemia, olemme tutkineet lasten arkea ja hyvinvointia erilaisissa perhesuhteissa, kuten ydinperheissä, uusperheissä ja yhden vanhemman perheissä. Tutkimuskeskuksessamme tutkitaan myös biseksuaalien naisten ja heidän kumppaneidensa parisuhdekäsityksiä.

Samaa sukupuolta olevien vanhempien perheitä käsitteleviä tutkimuksia on 1970-luvulta saakka julkaistu alan arvostetuimmissa, tieteellistä vertaisarviointia käyttävissä lehdissä.

Näiden tutkimusten sanoma on yksiselitteinen: homoseksuaalien vanhemmuuteen yleisesti liitetyt stereotypiat eivät pidä paikkaansa. Homo- ja heterovanhemmat kasvattavat lapsiaan hyvin samantyyppisesti, vanhempien seksuaalinen suuntautuminen ei vaikuta lapsen sukupuoli-identiteetin kehittymiseen, eikä hetero- ja homovanhempien lasten persoonallisuuden ja tunne-elämän kehityksessä tai käyttäytymisongelmissa ole oleellisia eroja. Eroja sen sijaan on siinä, miten ympäröivä yhteiskunta tunnistaa, tunnustaa ja tukee erilaisia perheitä ja niissä eläviä aikuisia ja lapsia.

Perhesuhteet ovat tärkeimpiä ihmissuhteitamme ja luultavasti siksi ne ovat hyvin arvolatautuneita ja niistä myös keskustellaan intohimoisesti.

Juuri tämän vuoksi tutkimustietoon vetoaminen tulisi tehdä laaja-alaisesti systemaattisiin tutkimuskatsauksiin pohjautuen, ei yksittäisiin ja satunnaisesti valittuihin tutkimuksiin viitaten.

Kimmo Jokinen

perhetutkimuksen professori

Marianne Notko

Annukka Lahti

tutkijoita

Perhetutkimuskeskus

Jyväskylän yliopisto

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Pakkoruotsi valinnaiseksi

Jyväskylästä voi tulla Liikkuva kaupunki

Kotakennään salmi alkaa jäätyä. Kuva: Arja Siikström

Lyhyet

Lukijan kuvatKeskipäivän lyhyt valon hetki. Kuva: Juhani Rossi

Talvi yllätti Muuramessa. Kuva: Leena Lätti

Vesangan vanha mylly. Kuva: Sulo Ojanen

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.