Luonnon valinnan rajat

Joku elinkeinoelämän johtajista puhui äskettäin markkinoiden darvinistisesta kehityksestä ja antoi ymmärtää luonnon valinnan toimivan selittäjänä kovassa kilpailussa työstä ja sen jakamisessa. Charles Darwin loi 1800-luvulla kehitysopin lajien synnystä eli teorian luonnonvalinnasta ja vahvemman eloon jäämisestä.

Raaimmillaan teoria tarkoittaa vahvemman oikeutta voittaa ja vahvistua heikomman kustannuksella myös ihmisten välisissä suhteissa. Ekonomistin käyttämänä darvinistinen selitysoppi tuntuu vähintäänkin oudolta ja pelottavalta, jos sen siirtää elävän elämän päätöksentekoon ymmärtämättä teorian sisältöä.

Erityisesti sosiaalidarvinismi on yhteiskunnallinen näkemys, jonka mukaan yhteiskunnan kehitys perustuu Darwinin oppeihin evoluutiosta ja luonnonvalinnasta. Tällöin ihmisyhteisö ymmärretään olemassaolon taistelukenttänä, jolla vahvin alistaa luonnon lakien mukaisesti heikomman.

Tätä oppia ei sitten Hitlerin ole laajalti sovellettu, onneksi, mutta omaa erityisasemaa ja omaa oikeutta on eri yhteyksissä silti tarjottu tekojen selitykseksi. Yksilöitä ja yhteiskuntaa koskevissa puheissa luonnon valinnan selittäminen tekojen motiiviksi, ilman yhteisvastuuta, on pelottavaa ja varottavaa jos vielä ei ymmärretä mistä puhutaan.

Kehitysoppi on paras tieteen teorioista selittämään niitä muutoksia, joita eittämättä ympäristössämme tapahtuu. Sopeutuminen uusiin oloihin tekee muuttumisen välttämättömäksi luonnossa ja sen prosesseissa. Evolutiivinen kehitys on hidasta, mutta ihminen on noussut sitä hallitsemaan oman tietoisuutensa kautta.

Tässä astuu kuvaan vastuu ja moraali. Ihmisen vaikutus eri toimintoihin ja prosesseihin on kiistaton, mutta vastaako käsityksemme ja tekomme sitä kehityksen tilaa, jossa elämme ja niitä moraalisesti kestäviä päätöksiä, joihin pyrimme?

Yhteiskunnallisen tilanteen vaikeutuessa on varottava tällaisia profetioita ja puheita vahvemman oikeuksista väärien tekojen oikeuttajana. Inhimillisyyden ja humanismin näkökulmasta ihmisten jakaminen vahvoihin ja heikkoihin, ja sen mukaisten toimien hyväksyminen, tuntuu hyytävän kylmältä ja vastuuttomalta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Suomen uusin ja rumin?

Seniorikortin hankala uudistus

Saksa jyrää Euroopassa!

Lyhyet

Lyhyet

Mielipide: Jalankulkija on turvaton tietyömaan kaaoksessa

Mielipide: Kohti kestävää energiatuotantoa

Mielipide: Isännöitsijällä eri näkemys perukirjasta

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.