Luonnontieteet houkuttavat

Keskisuomalainen uutisoi keskiviikkona 13.8. näyttävästi luonnontieteiden opiskelijavalinnoista ja sisäänotosta Jyväskylän yliopistossa otsikolla "Luonnontieteet eivät houkuta". Toimitus perusti päättelynsä siihen, että osa matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan aloituspaikoista jää tänä syksynä täyttämättä. Katsomme, että uutisointi perustuu osittain väärinymmärrykseen ja antaa liian negatiivisen kuvan luonnontieteellisen koulutuksen suosiosta.

Erityisesti bio- ja ympäristötieteen osalta tilanne on olennaisesti valoisampi kuin Keskisuomalainen antaa ymmärtää. Biologian yhteishaussa Jyväskylän yliopistoon haki tänä vuonna 765 henkeä opiskelemaan biologisia tieteitä ja aloituspaikkoja oli jaossa 50. Kaikkia bio- ja ympäristötieteen laitoksella avoinna olleita 80 aloituspaikkaa haki 920 henkeä. Tämä tarkoittaa, että jokaista aloituspaikkaa kohti hakijoita oli reilusti yli kymmenkertainen määrä. Luonnontieteellinen ja biologinen koulutus siis edelleen houkuttaa nuoria.

Se että kahdeksan aloituspaikkaa mahdollisesti jää tänä syksynä täyttämättä, ei ole mikään uutinen. Aloituspaikkoja on aiempinakin vuosina jäänyt täyttämättä useasta syystä. Opiskelijoiden valinta on moniportainen prosessi ja esimerkiksi vesistötieteiden valinnassa laitos on halunnut säilyttää itsellään harkinnan varaa sisään otettavien opiskelijoiden määrän suhteen niin, että opiskelijaksi hyväksyttyjen korkea taso on voitu säilyttää. Lukiosta valmistuneet ihmiset hakevat tavallisesti useita eri koulutuspaikkoja, jolloin laitostasolla on vaikea ennakoida, kuinka moni kärkihakijoista lopulta tulee vastaanottamaan tarjotun paikan.

Päätökseen valittujen määrästä vaikutti myös se, että laitokselle otetaan opiskelijoita myös muita valintakanavia käyttäen kuten suoraan maisteriopintoihin ja avoimen yliopiston opintojen perusteella. Viimeisen kolmen vuoden aikana laitoksella on aloittanut opinnot hieman alle 300 uutta opiskelijaa ja valmistuneiden tutkintojen määrä samassa ajassa viimeisimmän tilaston mukaan on 328 maisteria. Biologia on niin houkuttava koulutusala, että jokainen avoimeksi jäänyt paikka on tullut ja tulee korvattua muita kanavia pitkin. Kokonaisuudessaan laitoksella ei ole tavoitteena lisätä opiskelijoiden määrää vaan pikemminkin hieman laskea, jotta opetuksen korkea taso voidaan taata.

Professorit MIKKO MÖNKKÖNEN JUHA KARJALAINEN JARI YLÄNNE Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Lukijan kuva

Lukijan kuva

Lukijan kuva

Lukijan kuva

Älä lopeta sanomasta kauniita

Vanhemmuuden tärkein taito on ymmärtää lasta

Joukkoliikennettä kehitettävä rohkeasti Jyväskylän seudulla

”Ratsastus on helppoa”

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.