Luonto ja ojitukset

Sen verran on kertynyt vuosirenkaita ympärilleni, että olen nähnyt metsän valkean valheen. Olen kävellyt Lapissa pitkässä koivun kannikossa. Olen nähnyt Kuusamon soiden ojitusten jäljet. Katepillarilla vetivät suuria oja-auroja. Olen itse metsien kasvatti ja koen olevani osa luontoa.

Keskisuomalaisessa oli 26.11.07 kirjoitus: "Direktiivi määrää Keski-Suomen varautumaan tulviin".

Mitä on tehty? Noin vuosi sitten vierailin Keski-Suomen Metsäkeskuksessa. Kun Palokassa Karhujärven rannassa oli valtion maalla suoritettu harvennushakkuu. Se oli ulotettu viiden metrin päähän rannasta. Pois oli satoja vuosia vanhoja lakkapäämäntyjä samoin oli metsän laidasta kaadettu vanhat metson hakomapuut. Suolta oli raivattu vanhat metsäojien laidat. Käymissäni keskusteluissa annettiin ymmärtää, että ojia ei kaiveta uudestaan, koska ne johtavat suoraan järveen.

Hiihtelin alueella lastenlasteni kanssa. Huomasin, että ojat oli kaivettu uudestaan ja paljon syvemmiksi kuin ennen. Tulin vihaiseksi ja sitten surulliseksi. Eikö mitään ole opittu? Miksi pitää tehdä samat virheet kuin yli viisikymmentä vuotta sitten? Järven vedet ovat pilalla lähimmät kymmenen vuotta. Valuma-alueet järveen ja sen alapuoliseen puroon ovat useita neliökilometrejä. Viime kesänä sateiden aikaan vedenpinta järvessä nousi niin paljon, että vesi vei luodon saarineen päivineen, ei ole näkynyt sen jälkeen. Osasyynä ovat varmaan aikaisemmat ojitukset. Vedet holahtavat niin äkkiä järveen, että luonnon tilassa oleva puro ei kerkiä viedä niitä pois ja alapuolinen puronvarsimetsä on viikkoja veden peitossa. Suot eivät ole enää veden varastopaikkoja, kun kaikki on ojitettu, josta vain vesi on voitu johtaa johonkin. Merkille pantavaa näissä ojitusasioissa on, että näitä töitä suunnittelee ja teettää TIIMI eli henkilö metsäkeskuksesta ja henkilö metsänhoitoyhdistyksestä. Heillä näyttää olevan kaikki valta niin suolla kuin metsässäkin. Kukaan ei kanna vastuuta mistään. Käykää tutustumassa ojankaivuuseen ja luontoon Karhujärvellä.

JOHANNES TARVAINEN Laukaa

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Matala syntyvyys eläkejärjestelmän haaste

Lyhyet

Autoileva asiakas tekee omat johtopäätökset myös pysäköinnistä

Lyhyet

Raideinvestoinnit ovat nyt järkeviä

”Kolmatta tietä” ei ole eikä tule!

Lupaukset on pidettävä ja hinnankorotukset peruttava

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.