Luontomatkailu tarvitsee panostusta Keski-Suomessa

Keski-Suomi tarjoaa paljon matkailijalle. Maakunnassa voi viettää aikaa kaupungin sykkeessä tai lähentyä luontoa paitsi kansallispuistoissa, myös maatila- ja luontomatkailukohteissa ympäri maakuntaa.

Keski-Suomi tarjoaa hyvin monipuolista, pienimuotoista ja elämyksellistä luontomatkailua: on luonnonläheistä maatilamatkailua ja opastettua metsä- ja erämatkailua sekä hevosvaelluksia, vain muutamia mainitaksemme.

Lisäksi Keski-Suomessa kansallispuistot ja pienimuotoinen luontomatkailu tukevat hienosti toisiaan: monet yrittäjät tuovat matkailijoita kansallispuistoon tai huolehtivat osasta kansallispuistojen palveluita. Tällaiseen toimintaan on panostettava tulevaisuudessakin.

Onkin mielenkiintoista, että tällainen pienimuotoinen luontomatkailu on jäänyt vähäiselle huomiolle maakunnan strategioissa ja visioissa, vaikka sitä on monipuolisesti tarjolla. Visiossa panostetaan matkailukeskittymien kehittämiseen ja kärkiyrityksiin. Pienimuotoisempi matkailu jää sen sijaan maininnan tasolle.

Käytäntö on osoittanut, että veturi- tai kärkiyritysajattelu ei edistä luontomatkailuyrittäjien kehittymistä. Hyödyt valuvat asemansa vakiinnuttaneille isoille toimijoille.

Luontomatkailun kehittämiseksi tarvitaan uutta. Tässä auttaisi esimerkiksi kolmitasoinen kehittämismalli, jossa paneuduttaisiin luontomatkailun kehittämiseen.

Valtakunnallisesti Matkailun edistämiskeskus sekä työ- ja elinkeinoministeriö toisivat luontomatkailun esiin vientituotteena. Maakunnan tasolla maakuntaliitto antaisi luontomatkailulle tilaa ja kollektiivista näkyvyyttä strategioissaan ja kannanotoissaan. Paikallistasolla kuntien ja esimerkiksi kauppakamarien panostaminen luontomatkailuun on tärkeää.

Luontomatkailuyritykset ovat yleensä pieniä perheyrityksiä. Yrittäjät tarvitsevat tukea ja apua etenkin markkinoinnissa. Luontomatkailuyrittäjällä on harvoin aikaa, resursseja tai rahaa tehokkaaseen markkinointiin. Tästä syystä esimerkiksi Keski-Suomen liittoa ja valtakunnan tasolla Matkailun edistämiskeskusta tarvitaan avuksi. Markkinoinnin edistäminen tuo pitkäjänteisellä työllä hyötyä koko maakuntaan, kun Keski-Suomi hienona luontomatkailukohteena nousee laajempaan tietoisuuteen.

Erinäisiä matkailuhankkeita on toki synnytetty tämän vuosikymmenen aikana paljonkin, mutta hankkeiden ongelma on paradoksaalisesti hankeajattelu. Lyhyiden hankkeiden jälkeen monet edistämis- ja elävöittämisprosessit jäävät kesken. Mahdollisesti juuri käyntiin saatu yhteistyö näivettyy hankerahan loppuessa. Siksi pitkät, pysyvät tuki- ja elävöittämistoimenpiteet ovat luontomatkailulle elinehto.

Maaseudun kehittämispuheissa luontomatkailu nähdään mahdollisuutena, mutta käytännön strategioissa ei ole oikeasti tarjolla mekanismeja sen edistämiseksi. Kuitenkin luontomatkailua tukeva aluepolitiikka mahdollistaisi asumisen ja elämisen mahdollisuuksia myös haja-asutusalueilla.

Luontomatkailun tukeminen voi olla muutakin kuin rahallista tukea, esimerkiksi erilaisia helpotuksia ja selkeää näkyvyyden ja maaseudun tunnettuuden lisäämistä. Arvonlisäverohelpotukset ovat valtakunnantason päätettävissä, mutta alueellisesti maakuntaliiton, kuntien ja ely-keskusten olisi syytä toimia luontomatkailun puolesta huomattavasti aktiivisemmin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Tiedätkö tiestä?

Lyhyet

Lyhyet

Virkalääkärin virkavastuu on pulmallinen asia

Tasa-arvo kuuluu meille kaikille

Lyhyet

Mielipide: Puu on mainio rakennusmateriaali, mutta sen päästövähennys ei ole kummoinen – betonin pitäisi olla Suomessa lähes hiilineutraalia vuoteen 2050 mennessä

Kaupunki ei todellakaan vastaa

Mielipide: Lääkärikoulutuskeskustelu toistelee vanhoja perusteluja

Mielipide: Innovatiivista yhteistyötä tulevaisuuden eteen

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.