Luopuuko Ilmarinen ydinaseista?

Nykyinen, entisestään raaistuvampi globaali finanssikapitalismi ja vahvemman ehdoilla tapahtuva ylikansallinen pörssikeinottelu olisi täysin mahdotonta ilman massiivisia asevoimia ja harvainvaltaa.

Jos demokratia toimisi, ei tarvittaisi sotia eikä aseita.

Kun ylikansallisella rahalla ei ole kunniaa eikä isänmaata, myös suomalaiset sijoitusyhtiöt; eläkevakuutuslaitokset, ammattiliitot, pankit ja kirkko ovat sijoittaneet euronsa perinteisen aseteknologian viennin ohella myös ydinaseita ja niitä valmistaviin yhtiöihin.

Kestävätkö suomalaisten pörssisijoitukset täysin avointa läpivalaisua, jos tärkeimpien ja varsinkin eläkerahastoja hallinnoivilta puuttuu kokonaan demokraattinen kontrolli?

Esimerkiksi työeläkevakuutuslaitos Ilmarisen vastuulla on noin 900 000:n suomalaisen eläketurva. Lähes miljoonan suomalaisen eläkevaroja osakesalkustaan sijoittava yhtiö ei ole luopunut ydinaseisiin liittyvistä sijoituksistaan.

Ilmarinen on sijoittanut mm. brittiläiseen BAE Systemsiin, joka on Euroopan suurin ja maailman toiseksi suurin asevalmistaja.

Tulevista sukupolvista vastuussa olevilta mummoilta ja papoilta menevät puurot ja vellit väärään kurkkuun, jos eläkerahoilla keinottelullakaan ei ole minkäänlaista moraalisia tai eettisiä pelisääntöjä.

Milloin hyvinvointivaltion rakentaneet eläkkeensaajat voivat itse hallita ja valvoa omia miljardejaan demokraattisesti ja vastuullisesti?

Milloin ulkomaille sijoitetut miljardit eurot palautetaan kotimaan elinkeinorakenteen uudistamiseen ja sosiaalisen oikeudenmukaisuuden palauttamiseen?

Sinikka Tyynelä

Jyväskylä

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Talouslukuja luettava oikein

Kotouttaminen sanana pitäisi kieltää

Johtaako torso laki hölmöilyyn?

Jyväskylän keskusta ei kaipaa korkeita taloja

Suomalainenkaan liha ei ole ekoteko

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Kalevalan sankarit ja pimeä Pohjola

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.