Luottamusmies on myös poliitikko

Keskisuomalainen kertoi 12.12. luottamusmiesvalinnoista todeten, että niin sanotut sitoutumattomat olisivat pärjänneet hyvin vaaleissa. Ehkä?

Mielestäni hyvä luottamusmies on myös poliittisesti sitoutunut ja verkostoitunut. Ei riitä, että toimii vain edunvalvojana työpaikalla. Elämää on työpaikan ulkopuolellakin.

On toimittava niin, että työntekijöitten lapsilla on neuvola-, päivähoito- ja koulu asiat kunnossa. Terveyskeskuksessa saa hoitoa ja vanhuspalvelut ovat kunnossa, kun jäädään eläkkeelle.

Poliittisesti valveutuneella luottamusmiehellä on ystäviä luottamustehtävissä kunnassa tai hän on itse mukana valtuustossa tai lautakuntatyöskentelyssä.

Näin hän toimii työntekijöitten luottamusmiehenä myös työpaikan ulkopuolella.

Työntekijöitten ja työnantajan yhteinen etu on, että luottamusmiehet ovat asiantuntijoina kunnan päättävissä elimissä päätettäessä kaavoituksesta, teollisuus- ja liikepaikoista, päiväkotien, koulujen ja terveyskeskusten rakentamisesta ja korjaamisesta ja että lapsilla on päiväkodissa tarpeeksi hoitajia ja koulussa opettajia.

Hyviä poliittisesti sitoutuneita luottamusmiehiä löytyy lähes kaikista puolueista. Mainitsen vain kaksi sosialidemokraattia.

Tuulikki Väliniemi oli Rautpohjan nykyisen Metso-teollisuustoimihenkilöitten pääluottamusmies.

Hän eteni aina liittopuheenjohtajaksi asti. Tuulikki toimi Jyväskylän kaupunginvaltuutettuna ja kaupunginhallituksen jäsenenä luottamusmiehenä ollessaan ja toimii edelleen aktiivisesti.

Reijo Laitinen eteni Tourulan tehtaan pääluottamusmiehestä työläisten tuella kansanedustajaksi. Luottamusmiesaikanaan hän oli Jyväskylän kaupunginvaltuutettu ja hallituksen jäsen. Nytkin hän on kaupunginvaltuutettu ja Jyväskylän Seudun Kehitysyhtiön hallituksen puheenjohtaja.

Heihin on luotettu. Puolueisiin kuuluviin luottamusmiehiin luotetaan vastakin. Luottamusmiesten pitää olla ylpeitä poliittisesta aatteestaan.

RAIMO RAJANEN kunniapuheenjohtaja SAK:n Jyväskylän Alueen Paikallisjärjestö

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.