Lupaus eläkeläisille toteutuu!

Kaikkiin poliitikkojen antamiin lupauksiin ei ole aina voinut luottaa, vaikka lupaaja on antanut ne hyvässä tarkoituksessa ja vilpittömällä mielellä. Kaunis ajatus kariutuu, kun sille löytyy riittävän monta vastustajaa niiden 199 muun kansanedustajan joukosta.

Nyt kuitenkin näyttää eräs lupaus olevan vahvassa nousussa kohti toteutumista. Pääministeri itse ilmoitti puoluekokouksen yhteydessä taannoin, että pienimmät eläketulot kohoavat vuoteen 2013 mennessä 650 euroksi kuukaudessa. Lupausta verrattiin silloin pienimpään kotitalouskohtaiseen eläketuloon, yksin asuvan täyteen kansaneläkkeeseen, joka on nyt 558,46 euroa kuukaudessa, ja todettiin sen kohoavan lähes sadalla eurolla!

Kansaneläke on sidottu suoraan kuluttajahintaindeksiin. Indeksin lähtökohtana on vuosi 2005 = 100 ja vuoden 2007 kolmannella neljänneksellä se oli keskimäärin pisteluvussa 104,3, jonka pisteluvun perusteella eläkeläisille korvattiin mainittuun pistelukuun mennessä tapahtunut jälkeenjääminen palauttaen laskennallinen ostovoima vuoden 2006 kolmannen neljänneksen tasolle.

Tämän vuoden toukokuussa kuluttajahintaindeksi oli päässyt 4,2 prosentin kasvuvauhtiin, ja jos kuluttajahinnat kohoaisivat tulevaisuudessa samalla vauhdilla, pitäisi yksin asuvan kansaneläke vuonna 2013 olla normaalin korotuksensa voimalla 686 euroa kuukaudessa.

Kun indeksi kesäkuussa oli kasvanut vuotta edeltävältä tasolta jo 4,4 prosentilla, vahvistaa se oleellisesti uskoa pääministerin lupauksen täyttymiseen. Pelättävissä kuitenkin on, etteivät pelkän kansaneläkkeen turvin elävät ole vielä silloinkaan täysin tyytyväiset, sillä käteen tulevalla eläkkeellä ei saa ostetuksi hyödykkeitä sen enempää kuin nyt käteen tulevalla sai vuoden 2007 kolmannella neljänneksellä.

Sitä paitsi kuluttajahintaindeksin punnuksia ei ole painotettu kansaneläkeläisen rahankäyttö tottumuksen mukaan. Kun kokonaisindeksi oli toukokuussa pisteluvussa 107,8 oli ravintoryhmän pisteluku jo 111,3 ja asumisen, valoineen ja lämpöineen, pisteluvussa 115,1.

Näihin nopeasti kallistuviin ryhmiin kansaneläkeläiset tuhlaavat huomattavimman osan rahoistaan, vaikka ravintoon saisi mennä indeksin punnusten mukaan vain 13,34 prosenttia ja asumiseen 21,34 prosenttia.

YRJÖ JAATINEN Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Suomen tulevaisuus nojaa osaamiseen

Lyhyet

Hyvinvointivaltion tulevaisuus

Lyhyet 24.5.

Lyhyet 24.5.

Uutissuomalaisen debatti: Kuva turvallisuusuhkista kaipaa päivitystä, sanoo presidentti Tarja Halonen

Ei kaksi ilman kolmatta poliittista lehmäkauppaa

Tietoa vai politiikkaa koronan hoitoon

Lyhyet 23.5.

Lyhyet 23.5.

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.