Lupausten ja linjausten ristiriita

Pääministeri Jyrki Kataisen hallitus mainostaa kuntaministeri Henna Virkkusen (kok.) ja peruspalveluministeri Susanna Huovisen (sd.) johdolla ajamaansa kuntarakenne- ja sote-uudistusta muun muassa sillä, että suurkuntaliitoksista syntyvillä ”leveimmillä harteilla” pystytään kunnissa turvaamaan jatkossa paremmin lähi- ja terveyspalvelut kuntalaisille.

Huovinen kirjoitti kansanedustajakolumnissaan (Ksml 10.3.) muun muassa, että isommat kuntakokonaisuudet eivät tarkoita palvelujen karkaamista kauemmas, vaan terveys- ja sosiaaliaseman pitää löytyä lähipalveluna jatkossakin.

Kataisen hallituksen kunta- ja sote-uudistusta ajavien molempien ministerien Virkkusen ja Huovisen kotikunta on Jyväskylä.

Jyväskylä on muutama vuosi sitten kuntaliitoksen tehnyt nykyinen yli 130000 asukkaan suurliitoskunta, joten näitä Kataisen hallituksen mainostamia kuntaliitoksesta syntyneitä ”leveämpiä harteita” Jyväskylällä pitäisi olla nyt aivan riittävästi kaupungin nykyisten avoterveyshuollonpalveluidenkin ylläpitämiseksi.

Jyväskylää voidaan siis pitää yhtenä suurkuntaliitosmallina Kataisen hallituksen ajamasta suurkunta- ja sote-uudistuksesta.

Kuitenkin Keskisuomalainen uutisoi (20.6.), että Jyväskylän terveysasemat karsitaan nykyisestä yhdeksästä terveysasemasta peräti jopa kolmeen. Uusimmassa Jyväskylän palvelulinjausluonnoksessa lukee, että avoterveydenhuoltoa keskitetään suurelta osin Kyllöön.

Miten suurkuntaliitoksen tehneen Jyväskylän aikoma raju alasajo kaupunkilaisten lähiterveyspalveluihin sopii nyt yhteen kuntaministeri Virkkusen ja peruspalveluministeri Huovisen edellämainittujen Kataisen hallituksen kunta- ja sote-uudistusta ylistävien lausuntojen kanssa?

Ei mitenkään, koska mielestäni ministerien Virkkusen ja Huovisen mainituilla lupauksilla ja Jyväskylän uusimman palvelulinjausluonnoksen välillä on suuri ristiriita tässä kuntarakenne- ja sote-asiassa.

Kataisen hallitus korotti potilaan sairasmatkojen omavastuuosuutta jo kertaalleen yli 50 prosentilla hallitustiensä alkuvaiheessa ja uutisten mukaan hallitus olisi suunnittelemassa sairasmatkojen omavastuuosuuteen vielä toista samanlaista korotusta.

Näin Kataisen hallitus maksattaa keskittämispolitiikkansa seurauksista kasvavat sairasmatkakulutkin yhä enenevässä määrin terveydenhoitoa tarvitsevilla Suomen kansalaisilla.

Unto Pynnönen

Jyväskylä, Säynätsalo

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Tarvitsemme EU:ta

Kansankirkon leipä on mautonta

Lyhyet 22.5.

Lyhyet 22.5.

Maisemamme on nyt pelkkä muisto

Koulutusjärjestelmästä opintojärjestelmään

Lyhyet 20.5.

Lapset on syytä hankkia ajoissa

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.