Lyhyet

Valelääkärikaksikon jäljiltä on jaettu ensimmäiset tuomiot. Kolme Valviran virkamiestä sai tuomion tahallisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta. Se antaa kuvan, että tuomitut olisivat aktiivisesti, mahdollisesti omaa hyötyä tavoitellen, edistäneet valelääkäriyttä Suomessa. Tässä tapauksessa rikoksesta tuomitut eivät ole pyrkineet oman edun tavoitteluun. (..)

Kun virkamies ei kykene täyttämään ammattistandardia ja sattuu virhe, hänen toimintaansa on arvioitava ja korjattava. Kun taas ammattistandardin täyttävän virkamiehen raportoimaa resurssipulaa ei korjata ja tapahtuu virhe, tulisi vastuunkantajina olla resurssien ja tehtävien jaosta vastaavien tahojen. Olivatko syytettyjen penkillä oikeat henkilöt?

Heikki Pälve

Lääkärilehdessä

Lomautukset ja painostus virkavapaalle asettavat myös koulujen johtajat ja rehtorit kohtuuttomaan tilanteeseen ja kovaan henkiseen paineeseen. Esimiestensä määräysten mukaisesti rehtorit joutuvat virkamiehinä valmistelemaan koulujensa lomautus- tai virkavapaajärjestelyt, vaikka tietävät niiden aiheuttavan vakavaa haittaa oppilaille ja opiskelijoille sekä johtavan laittomaan tilanteeseen. Mutta jos he eivät järjestelyihin ryhdy, heitä syytetään virkavirheestä.(..)

Oikeuskanslerin tehtävä on puuttua tilanteeseen, jossa työnantaja edellyttää virkamiestä toimimaan siten, että toimet johtavat laittomaan tilaan.

Hannu Laaksola

Opettaja-lehdessä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Vastuu ja politiikka

Todistusvalinta ei vanhoja ylioppilaita muistele

Punamultabudjetti kasvattaa ostovoimaa

Lyhyet

Halpatyö kelpaa – ja silti sitä voi surutta moittia

Muutetaan maailmaa!

Lyhyet

Lyhyet

Uusi sairaala Nova raiteilleen

Ilmastonmuutos saadaan vielä kuriin yhteisvoimin

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.