Lyhyet

Kaasuneuvotteluja on seurattu eräänlaisena Venäjän ja Ukrainan kriisin ilmapuntarina. Venäjän tukeman presidentti Viktor Janukovytšin hallinnon hajottua Venäjä ilmoitti noin 80 prosentin hinnankorotuksesta kaasutoimituksille Ukrainaan.

Porošenkon valinnan jälkeen Venäjä tarjoutui puolittamaan hinnankorotuksen, mutta Ukraina hylkäsi tarjouksen.

Kaasukiistassa olisi tärkeää, ettei Ukraina taktikoisi kiristääkseen EU:n ja Venäjän suhteita. Vielä tärkeämpää olisi se, että Venäjä puhuisi totta asetoimituksista kapinallisille ja todella lopettaisi väkivallan lietsomisen Itä-Ukrainassa.

Helsingin Sanomat

Venäjä ei hipelöi kaasuasetta ensimmäistä kertaa. Kysymys on hintakiistasta, mutta Venäjän perimmäiset syyt käyttää kaasuasetta ovat poliittisia.

Vaikka Venäjä ei nyt käytä suoraa sotilaallista voimaa kuten Krimin miehityksessä, se horjuttaa Ukrainan hallintoa muilla keinoilla.

Kaasuaseen tehoa vähentää kesäaika. Jos kaasunvienti Ukrainaan tyrehtyy pidemmäksi aikaa, se tuo päänvaivaa Venäjän läntisille kaasuasiakkaille.

Diplomaattinen toiminta kriisin laukaisemiseksi näyttää polkevan paikallaan. Suomen valtiojohdon suhteet Venäjään ovat sen verran tiiviit, että sen kannattaisi käyttää niitä Venäjän taivuttelemiseksi.

Kaleva

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Tourujoen luontopolku ei ole mikään jätepiste

Lyhyet

Ydinvoima turvallista

Veronmaksajana saa ihmetellä Uuraisten valokuitupäätöksiä

Äänestäjien tahdosta viis

Lyhyet

Helppo ja hyvä teko

Hallituskolmikon tarjoamat vastaukset eivät vakuuta

Ystävien merkitys

Mikä kuntapäättäjiä oikein vaivaa?

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.