Lypsylehmä vai kermankuorija?

Muurame kuuluu toisena kuntana Keski-Suomesta niiden 63 kunnan joukkoon, jotka maksavat tasausveroa 257 kunnalle. Yhdessä maksettu summa on noin 795 miljoonaa euroa vuodessa. Silti kunta on aina pystynyt itse rakentamaan ja investoimaan huomattavan suuriakin kohteita.

Kulttuurikeskus valmistui vuonna 1990, sitä laajennettiin 1996 ja 2004, päivittäisiä käyttäjiä on lähes 2000. Talo maksoi 67 miljoonaa markkaa. Siihen saatiin valtionapua vain 17 milj. markkaa. 10 milj. maksoimme ylimääräisenä verona.

Omin avuin on kunnostettu vanhaa ja rakennettu uutta kuten Rajalan koulu päiväkoteineen. Veroäyri on 19,50. Koulunsa aloittava ikäluokka on vuosittain noin 150. Kuntaan muuttaa jatkuvasti uusia asukkaita.

Kaiken lukkona on hyvä ja joustava hallintokulttuuri, ennen kaikkea suhteessa yrityksiin, uusiin ja vanhoihin. Nämä ovat vahvan kunnan tunnusmerkkejä.

”Monille kasvavien kaupunkiseutujen kehyskunnille oma kaavoitus- ja verotusoikeus on hyödyllinen. Pitemmällä tähtäimellä näin ei kuitenkaan ole, jos keskinäisen kilpailun seurauksena koko sedun yhteinen tulopohja ja elinvoima rapautuu.” Näin Henna Virkkunen (kok.), Ksml 4.1.

Siis, on väärin, jos on hoitanut hyvin ja kilpailukykyisesti kuntansa asiat? Kilpailuhan johtaa innovaatiohin ja ratkaisut uuteen tulokselliseen toimintaan! Mitä yhdistettyihin uusiin hallintoihin tulee, taitavat Kunnallisalan kehittämissäätiön asiamies Antti Mykkäsen teesit Muuramen kunnan 90-vuotisjuhlaseminaarissa 9.11. 2011 pitää paikkansa:

Uusi hallinto on järjestetty suurimman ja usein byrokraattisimman hallinnon mukaan. Säästöä? Palkat on harmonisoitu korkeimpiin palkkoihin. Säästöäkö?

Palkkojen osuus on 56 prosenttia kuntien menoista. Näistähän meillä on Muuramessa jo kokemusta. Paras-hankkeen lahjana saimme taloudellisesti ja hyvin toimivaan terveyskeskukseemme isännäksi Jyten hidastamaan työtä ja näin myös palvelua.

Ennen hammaslääkäristä läksimme kassan kautta, raha kirstuun ja sillä selvä. Nyt tulee lasku postissa. Säästöäkö?

Ennen Muuramessa otettujen ja analysoitujen näytteiden (nyt Keskussairaalassa) labratuloksia joudutaan odottamaan, josta voi seurata vielä yksi, mahdollisesti turha yö vuodeosastolla. Säästöäkö?

Hyvin toimivasta hammashoidosta väkeä purkamaan Jyväskylän jonoja. Kelle säästöä?

Paljon vielä virtaa vettä Muuramen koskessa ennen kuin kuntauudistuksen palikat ovat järjellisemmässä järjestyksessä!

Leena Roivainen

Muurame

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Jyväskylä kehittyy – vai kehittyykö?

Rapautuuko lukion yleissivistävyys?

LyhyetKierrätys- ja uusiutuvat luonnonvarat on pop in! Missä viipyy puukorinenauto, fillareita on jo?

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Pyöräilijät, bussit ja liikennesäännöt

Mitä tuli ostettua?

Ohjaamoon nuori voi tulla myös vanhemman kanssa

Aamu Korpilahdella. Kuva: Matti Pietinen

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.