Mäkinen ei tajua isoa muutosta autoilussa

Ilkka Kulmala esitti (KSML 9.12.) rallipäällikkö Tommi Mäkiselle hyvin aiheellisen ja ajankohtaisen kysymyksen ralliautoilun hiilijalanjäljestä. Mäkistä ei kiinnostanut; sanatarkka vastaus oli: ”(..) kukaan ei kysy, mitä nuo autot kuluttavat. Tai saastuttavatko ne.”

Mäkisen lausunto on ylimielisyydessään typerryttävä.

Ilmastonmuutosuhkien myötä on täysin selvää, että fossiilista polttoainetta käyttävien henkilöautojen kysyntä ja sitä kautta tuotanto tulee hyvin pikaisessa tulevaisuudessa romahtamaan. Tällöin myös niiden markkinointi ja erityisesti mainosbudjetit pienenevät dramaattisesti.

Nykyinen MM-rallisysteemi pyörii autotehtaiden mainosrahoilla ja on erittäin todennäköistä, että muutaman vuoden kuluttua nykyistä touhua ei enää jatketa.

Autotehtaat haluavat myydä tuotteitaan, se on selvä. Nykyisessä ilmastotilanteessa autotehtaat tulevat markkinointistrategiassaan yrittämään profiloitumista ympäristöystävälliseksi. Miten ja millä argumenteilla (vähäpäästöisyys, sähkö, hybridi?) tätä yritetään, jää nähtäväksi. Missään tapauksessa ei haluta profiloitua ympäristöön tai päästöihin välinpitämättömästi suhtautuvaksi toimijaksi.

Tässä katsannossa epäilen, että Toyotan markkinointiosastolla ei kovin hyvällä silmällä lueta Mäkisen ylimielistä letkautusta. Tämmöiset heitot ovat ilman muuta rasite Toyotalle.

Jyväskylän kaupungille sitoutuminen tällaiseen auringonlaskun lajiin, jonka markkinointiarvo on kerta kaikkiaan romahtanut, on myös rasite.

Vai vieläkö tulevana kesänä kaupunginjohtaja ilkeää istahtaa ralliauton kyytiin ja kehua, että jännää oli? Jos ilkeää, niin kyllä kaupungin ulkoinen kuva eli imago kärsii melkoisen vaurion. Toki Mäkisen möläytys edesauttaa imagotappiota.

Kaupunginhallitus käsittelee oletettavasti keväällä taas lupahakemusta Harjun sulkemisesta ja jopa aitaamisesta viikon ajaksi näiden viimeisiään vetelevien ralliautojen takia. Toivottavasti järki sielläkin ”resurssiviisaasti” voittaa.

Lassi Kurittu

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lasten oikeus sosiaalityöntekijään

Keskustan kupla

Lyhyet

Potilas ensin, entä henkilökunta?

Lyhyet

Onko Peukkula Jyväskylän oma tyyli?

Odotetaan nyt tuloksia ensin!

Lyhyet

Nova – kallis kulissi?

Suomessa pankki voittaa aina

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.