Mämmeläisille saatava uusi koulu

Äänekoski kuuluu kauas niin hyvässä kuin pahassakin. Vaikka olemme saaneet ison uutisen teollisuuden alalta, huonot uutiset valtaavat alaa. Kaupungin talous on vaikeuksissa, ja sen asian korjaamiseksi ollaan esimerkiksi lakkauttamassa Mämmen 124 oppilaan koulua, kuinkahan monennen kerran?

Mämmen kouluun on osoitettu muualta kuin varsinaiselta Mämmen alueelta 42 koululaista, joten mämmeläisiä oppilaita on koulussa tällä hetkellä 82. Oppilasmäärä on kasvanut 1990-luvun loppupuolelta yli 20 oppilaalla silloisesta 58:sta nykyiseen 82:een. Eikö tämä kerro kylän myönteisestä kehityksestä?!

Vaikka vastakkainasettelua kenenkään kanssa Mämme ei halua, ihmettelemme suuresti, että Koiviston kylälle ollaan yksituumaisesti rakentamassa uutta koulua 49 oppilaalle eikä kukaan kyseenalaista sitä!?

Hirvaskankaan alueesta odotetaan paljon, mutta ainakaan koulun oppilasmäärä ei ole vuosien mittaan lisääntynyt kuin muutamalla oppilaalla.

Vaikka Uuraisten kunta on tarjonnut kouluyhteistyötä lähistöllä olevan Hirvasen koulun kanssa, Äänekoski ei lämpene yhteistyölle. Kaupunginjohtajaa lainaten: “Eiköhän me hoideta omat asiamme kuntoon.” Onko järkevää?! Miksi yhteistyötä ei voisi tehdä yli kuntarajojen? Tehdäänhän yhteistyötä jopa yli valtionrajojen (esimerkkinä Tornio-Haaparanta)...

Virkamiesten ehdottamana suunnitelmana on yhdistää Mämmen koulu Äänekosken Keskuskoulun ja Koulunmäen yläkoulun kanssa, joista tehtäisiin noin 1200 oppilaan yhtenäisperuskoulu. Keskuskoulun rakennukset ovat heikossa kunnossa, joten remonttia ja uutta tilaa jouduttaisiin rakentamaan melkoisesti.

Onko järkevää laajentaa jo valmiiksi huonokuntoista ja kosteusvaurioista koulua, se on varmasti kolme kertaa kalliimpaa kuin uuden rakentaminen? Koulurakennusta on remontoitu jo yli kaksikymmentä vuotta, kuinkahan paljon rahaa siihen on kulutettu?

Yhtenä vaihtoehtona on rakentaa eteläisen Mämmensalmen alueelle kaksisarjainen alakoulu, jonne voitaisiin osoittaa sekä mämmeläiset että lähistön asuinalueen oppilaat. Samalla rakennus palvelisi sekä päivähoitoa, esikoulua, liikuntatointa että ehkäpä myös vanhusten ruokapalvelua.

Uusi koulu vähentäisi myös Keskuskoulun remontti- ja oppilaspainetta huomattavasti. Myös kuljetuskustannukset vähenisivät huomattavasti, koska koulumatka lyhenisi monilla oppilailla. Samalla se osoittaisi äänekoskelaisten päättäjien rohkeutta ja oikeaa tulevaisuudennäkyä palvella lapsiperheitä ja uusia asukkaita.

Veronmaksajina ajattelemme myös, että tämä vaihtoehto olisi taloudellisin ja järkevin ratkaisu pitkällä tähtäimellä. Tällöin Äänekosken pohjoinen alue saisi vuosikymmeniksi koulun, joka palvelisi suurta määrää lapsiperheitä!

Minna Lemetyinen

Äänekoski

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Mäntykankaan portilla. Kuva: Maila Pirkkalainen

Pensasmustikan ilotulitus. Kuva: Irma Lahtela

Varisevat lehdet. Kuva: Olli Oksanen

Lyhyet

Vastuullista talouspolitiikkaa?

Oma koti on elämän perusta

Vauhdikas inkluusio?

Louhunsalmi Säynätsalossa. Kuva: Leena Lätti

Lyhyet

”Potilas ensin” on Sairaala Novan suunnittelun periaate

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.