Mörkökorpi on suuri mahdollisuus

Mörkökorven jätteenkäsittelylaitos on herättänyt voimakasta vastustusta Laukaan Savion kylällä ja Lievestuoreella. Hankkeesta on jätetty satoja muistutuksia ja kannanottoja. Samoin sijoituspaikkaa on vastustanut kahdeksan alueen läheisyydessä sijaitsevaa kyläyhdistystä ja kansalaisjärjestöä.

Olen ollut myös mukana lausuntoja antamassa. Vastustuksesta huolimatta tämä hanke jyrätään läpi yleishyödyllisenä hankkeena.

Onko tässä pohjimmiltaan kyse vaihtokaupasta, jossa Jyväskylä käsittelee Laukaan jätevedet ja tällöin Laukaa voi vastaanottaa jyväskyläläisten kaatopaikkajätteet?

Mielestäni Mörkökorpi-hanke on jo viety niin pitkälle, että nyt on katsottava tulevaisuuteen ja vaadittava, että loppusijoitettavan jätteen määrä on oltava paljon pienempi kuin lupahakemuksessa haetaan.

Samalla on myös vaadittava, että Mörkökorven vanha kaatopaikka valumineen kunnostetaan uuden laitoksen myötä. Biojätteen kompostoinnista tulee siirtyä mädätykseen ja biokaasun talteenottoon ja näin saadaan ainakin jätteenkäsittelylaitos energiaomavaraiseksi.

Lievestuoreen mainetta Mörkökorven jätteenkäsittelylaitos tuskin lokaa, kun seutu on jo tunnettu vuosikymmeniä lipeälammestaan ja Irwinin "Lievestuoreen Liisasta" ympäri maata. Nyt seutukunnalla on mahdollisuus kehittyä esimerkillisenä sekä jätteen käsittelijänä että kierrättäjänä ja luoda työpaikkoja jätteen jatkojalostuksen parissa.

Se, kuinka paljon tulevaisuudessa jätettä tuotamme, on meidän kaikkien tuottajien ja kuluttajien vastuulla. Kierrätyksen aika ei ole ohi, eikä tule koskaan olemaan, sillä meillä on vain yksi ehtyvä maapallo käytössämme.

Jäteasioissa tarvitsemme ympäristökasvatusta ja neuvontaa joka ikäluokassa ja joka paikassa. Keskitetty jätteenkeräys ja -käsittely ovat paljon parempi vaihtoehto kuin se, että jokainen dumppaa muovi- ja peltijätteensä pihan perälle, mitä luonnossa liikkujana näkee turhan paljon vielä tänä päivänäkin.

Tietääkseni Mustankorkean toimintakin jatkuu vielä vuosikymmeniä ainakin jätteenlajittelu- ja kierrätyspaikkana ja tuhkan loppusijoituspaikkana. Parhaillaanhan tutkitaan myös tuhkan mahdollista hyötykäyttöä.

Nyt tuottajilla, kuluttajilla ja päättäjillä on vastuu siitä, kuinka haiseva Mörkökorven jätteenkäsittelylaitoksesta tulee.

Lemuavien kaatopaikkojen aika on jo ohi. Jätteet tulee saada suurelta osin hyötykäyttöön jo ennen kuin ne saapuvat edes jätteenkäsittelylaitokselle. Uuden laitoksen lupaehdot on pidettävä tiukkoina ja mikä tärkeintä, valvontaa ei saa jättää puolitiehen.

ARI JÄNTTI FT, biologi (vihr.) Laukaa

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Muovijätteet kiertoon nykyistä helpommin

Peltipoliisi ei yksin pärjää

Lyhyet

Lyhyet

Maassamme muhii katastrofi

Lyhyet

Päijänteen korkeutta ei pidä säännöstellä

Teemoitus lyö tiukat länget taiteilijalle

Kirurgiaa vain keskussairaalassa?

Hallitus ajoi TYP-palvelut alas tuomatta mitään uutta tilalle

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.