MM-ralli on imagotahra

Keskisuomalaisessa 14.11. uutisoitiin tutkimus, joka arvioi MM-rallien merkitystä Keski-Suomelle. Tutkimuksen tilasivat Jyväskylän kaupunki, Jykes Oy, AKK Sports Oy ja Keski-Suomen liitto. 73 prosenttia vastanneista oli ralleihin osallistuvia tai niistä taloudellisesti hyötyviä tahoja, joten satunnaisotannasta ei tämän tutkimuksen yhteydessä voida puhua. Tutkimuksesta saa helposti vaikutelman, että haastateltavien valikoimisella tutkimuksen taustatahot takasivat sen, että tutkimustulos on rallien kannalta positiivinen.

Tutkimus tuo hyvin esiin rallien tuovan tuntuvasti rahaa esimerkiksi majoitusliikkeille, kaupoille, ravintoloille, yhdistyksille ja yrityksille. Rallit nostavat Jyväskylän hetkellisesti myös kansainvälisen urheilumedian polttopisteeksi.

Rallien taloudellinen merkitys Jyväskylän kaupungille sekä niiden kansainvälinen näkyvyys eivät saa kuitenkaan muodostua syytesuojaksi lieveilmiöille sekä terveelle keskustelulle puolesta ja vastaan.

Rallit ovat myös tuntuva menoerä Jyväskylän kaupungille. Säästöpaineissa elävän, velkaisen ja yhä velkaantuvan Jyväskylän kaupungin verotuloja käytetään huomattavasti Jyväskylän rallien tukemiseen samalla kun esimerkiksi työllisyysmäärärahoja ollaan leikkaamassa 1,6 miljoonalla eurolla.

Rallien järjestämisestä koituu nettomenoa kaupungille ensi vuonna noin 113 500 euroa, riippuen toki siitä, mitä kustannuksiin sisällytetään. Rallien nettomenoihin ei esimerkiksi lasketa, kuinka paljon Jyväskylän kaupungin työntekijät käyttävät työtuntejaan rallijärjestelyihin ja kuinka paljon jyväskyläläisiä ostovoimaa karkaa ralleja karkuun muualle kuluttamaan.

Jyväskylän kaupungin ei ole syytä sponsoroida voittoa tuottavaa kansainvälistä autourheilua. Olisi myös kannatettavaa ja tulevaisuuden kannalta kestävää, jos yritysten tulot jakautuisivat useammille tapahtumille, eikä paine kasautuisi yhdelle kuukaudelle ja yhdelle tapahtumalle.

Kaupungin olettama imagohyöty suhteessa mittavaan rahalliseen panostukseen on kyseenalainen ja tukee epäekologista moottoriurheilua. Kriittisyys kulutusta, yksityisautoilua ja uusiutumattomien energialähteiden käyttöä kohtaan kasvanee - välttämättömyytenä - sitä mukaa kun ympäristöongelmat pahenevat.

Tästä näkökulmasta tarkasteltuna rallit eivät ole Jyväskylälle imagohyöty vaan imagotahra. Jyväskylän kaupungin tulisi mitä pikimmin pestä kätensä ja lopettaa kuntalaisten verorahojen käyttö kansainvälisen moottoriurheilun tukemiseen.

Sen sijaan Jyväskylä voisi osoittaa kantavansa oman vastuunsa päästövähennyksistä ja ryhdistäytyä esimerkiksi kestävämpään kehitykseen pohjautuvien kulttuuritapahtumien saralla.

TOUKO AALTO PALOMA HANNONEN MAIA FANDI vihreät kunnanvaltuutetut, Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Maitolavat, jätelavat ja lava- kulttuuri

Lyhyet

Europarlamentaarikko Henna Virkkusen kolumni: Saksalta odotetaan johtajuutta

Miksi kaikkea todellakin vastustetaan?

Lyhyet

Kansanedustaja Anne Kalmarin kolumni: Talous on hyvinvointimme kivijalka

Vastoin yleistä mielipidettä

Sodille on vanhoja ja myös uusia syitä

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.