Maahanmuuton todelliset kustannukset esille

Viime viikolla Jyväskylän kaupunginvaltuusto päätti talousarviosta vuodelle 2019. Kävimme siitä keskustelua kaupunginvaltuustossa.

Puolueet ja valtuutetut toivot keskustelussa useita asioita esille, nostan kuitenkin tässä esille muutamia vähemmälle huomiolle jääneitä asioita.

Maahanmuuton kustannuksista on hankala saada selvää ja kattavaa tietoa. Tällainen tieto on kuitenkin mahdollista saada ja kustannuksia ei voi kuitata vain sillä, että valtio korvaa pakolaisten aiheuttamat kustannukset. Maahanmuutto, ulkomaalaiset ja monikulttuurisuus aiheuttavat kustannuksia muutenkin kuin vain pakolaisiin liittyen.

Maahanmuuttajia ovat siis henkilöt, joilla on joku laillinen peruste olla maassa. Tämä ryhmä kattaa mm. kiintiöpakolaiset, oleskeluluvan saaneet turvapaikanhakijat ja opiskelijat sekä heidän perheenjäsenet.

Tähän ryhmään mahtuu paljon ihmisiä, jotka tuottavat kaupungille sellaisia kustannuksia, mm. sosiaali- ja terveyspalveluissa, jotka eivät ole valtion korvauksien piirissä.

Suomessa on myös ulkomaalaisilla, jotka eivät ole varsinaisia maahanmuuttajia. Tällaisia ovat henkilöt jotka ovat Suomessa, mutta heillä ei ole laillista perustetta olla täällä. Jyväskylän kaupunki on päättänyt maksaa toimeentulotukea sekä laajennettuja sosiaali- ja terveyspalveluita myös laittomasti maassa oleville.

Kokonaisuudessaan talousarvioprosessissa liian vähälle huomiolle ovat jääneet monikulttuurisuuden kustannukset, mutta nyt on aika puhua niistäkin! Kuinka paljon kaupunki syytää rahaa erilaisiin monikulttuurisuusprojekteihin, maahanmuuttajien kursseihin, monikulttuurisuus tapahtumiin ja muuhun ”sopeuttamiseen” suoraan ja kolmannen sektorin kautta tukemalla erilaisia yhdistyksiä?

Nämä monikulttuurisuuden kustannukset tulee avata ja katsoa tarkasti esimerkiksi mihin bongorumpu-pippaloihin, Feel Good -viikkoihin, monikulttuuriseen itsenäisyyspäivän juhliin, maahanmuuttajien kulttuuri- ja Talent-iltoihin sekä muuhun ei niin ydintoimintaan tukirahat menevät.

Vielä lopuksi avoimuuteen liittyvä huomio koskien yhtiömuotoista toimintaa koskien elämän perustarpeita.

Tarkkana tulee olla, ettei Jyväskylän talous liikaa nojaa kertaluonteisiin tuloihin, kuten osinkoihin. Toki kaupunki osakkeenomistajana saa nostaa osinkoja, mutta vaarana on että esimerkiksi Jyväskylän Energian osinkotulot tulevat kaupunkilaisilta jotka maksavat Suomen korkeimpia vesimaksuja.

Tällaiseen miljoonaluokan ”piiloverotukseen” jolla paikataan toistuvasti kaupungin taloutta ei tule sortua. Kaupunkilaisilla ei saa maksattaa välttämättömistä menoista, kuten esim. vedestä, enempää kuin on tämän perustarpeen mahdollistaminen kaupunkilaisille maksaa.

Teemu Torssonen

kaupunginvaltuutettu (ps.)

kaupunginhallituksen jäsen

maakuntavaltuutettu

Jyväskylä

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lasten ja nuorten hätään pitää vastata

Poliittiset intohimot ajoivat ammatillisen otteen ohitse

Jyväskylä on nostettava MAL-sopimusten piiriin

Lentämiselle pitää säätää isot verot

Koulut mukaan ilmastotyöhön

Lyhyet

Lyhyet

Maitoa ja lihaa ei tarvita

Huume- ongelma syvenee

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.