Maailma muuttuu jatkuvasti – ihminen tarvitsee sinua

Kehitys edellyttää vuoropuhelua ja vuorovaikutusta. Ihmiskunta ei kehity umpiossa. Mikä on vaikuttimena sulkeutuneisuudelle: pelko, ahdasmielisyys, viha, katkeruus?

Koko ihmiskunta on jatkuvassa vuorovaikutuksessa, halusimme sitä tai emme. Yhteisenä tavoitteena ovat kehitys ja paremmat elinolosuhteet. Mitä sulkeutuneisuudella on saatu aikaan? Muutamina esimerkkeinä voidaan mainita vaikka Pohjois-Korea, Albania, Burma – nykynimeltään Myanmar. Ovatko nuo kansakunnat voineet tarjota naapureitaan paremmat elinolosuhteet omille kansalaisilleen?

Totalitaarisen monokulttuurin luontiyritykset ovat tarjonneet ihmiskunnalle vain kauhua, kärsimystä ja kuolemaa. Näin tapahtui esimerkiksi natsismin Euroopassa. Mielettömät ideologiset tavoitteet johtivat lähes koko Euroopan tuhoon. Olisiko tällainen tulevaisuus parempi vaihtoehto rakentavalle vuoropuhelulle ja vuorovaikutukselle?

Suomikin on kokenut monta muutoksen aaltoa historiansa aikana. Nykyaikainen hyvinvointivaltio ei voi rakentua ristiriitojen ja suvaitsemattomuuden varaan. Vain yhteistyölle voidaan rakentaa kestävää menestystä.

Monien suomalaisten menestystarinoiden alkulähde on ulkomaalaisen yritteliäisyyden innoittamaa. Milloin aloitteet ovat tulleet Skotlannista, milloin Saksasta, milloin Ruotsista. Myöhemmin Suomi on voimalla ponnistanut eteenpäin jopa maailman huipulle.

Suomalainen sivistyneistö opiskeli jo keskiajalla Keski-Euroopassa. Sorbonnen yliopistossa Pariisissa oli useampia suomalaisia rehtoreita. Tällainen kanssakäyminen on luonut pohjaa kotimaiselle menestykselle. Ilman näitä vuorovaikutussuhteita, rajat sulkemalla, saattaisi olla, että asuisimme edelleen hirsimajoissa, tiettömien taipaleiden takana.

Olemme saaneet ulkomaalaisaaltoja ennenkin, joskin pienemmässä mittakaavassa. Ensimmäisen maailmansodan aikaan saimme venäläisiä muuttajia. He toivat mukanaan myös hyviä kulttuurielementtejä. Yhtenä suosituimmista ja menestyneimmistä mainittakoon Kirka. Olemme saaneet tataareja, chileläisiä, vietnamilaisia, afganistanilaisia, palestiinalaisia jne. Monet heistä ovat nousseet yhteiskunnallisesti merkittäviin asemiin. Vähemmistöt ovat sopeutuneet ja sulautuneet mainiosti suomalaiseen yhteiskuntaan.

Rakentava vuoropuhelu ja vuorovaikutus ovat olleet omalta osaltaan viemässä suomalaista menestystä eteenpäin. Samalla olemme rakentaneet suomalaista hyvinvointia. Me saamme vapaasti liikkua maailmalla ja omalta osaltamme olla viemässä ulospäin suomalaista kulttuuria. Meillä on edelleenkin nokiamme, nightwishimme, angrybirdsimme, maailman huippuosaaminen elektroniikassa ja laivanrakennuksessa. Ollaan niistä ylpeitä, mutta ei suljeta ovia maailmalta.

Jo Olavi Paavolainen sanoi ”ikkunat auki Eurooppaan”. Kaikki tämä on mahdollista vain avoimessa maailmassa. avoimuus ja avarakatseisuus ovat menestyksen edellytys.

Kansakuntien menestys perustuu vahvaan kansalaisyhteiskuntaan. Julkisen vallan lisäksi tarvitsemme vahvan kolmannen sektorin tukemaan yhteiskunnan lakisääteisiä palveluja.

Maailmassa on liikaa tuhoa ja tappamista. Onko mahdoton ajatus, että yhdistäisimme voimamme inhimillisyyden puolesta. Mitä suurempi onnettomuus tai katastrofi sitä varmemmin on paikalla Punainen Risti ja sen vapaaehtoiset. T

urvapaikanhakijoiden vastaanotossa järjestö on tehnyt sodanjälkeisen historian suurimman ja vaativimman työn. Tukemalla sen työtä vahvistetaan inhimillisyyden aatetta.

Alpo Tanskanen

SPR:n Länsi-Suomen piirin

SPR:n hallituksen jäsen

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Rinteen pikavippibudjetti kurittaa ahkeraa keskiluokkaa

Hyvinvoivat vanhemmat ovat hyvinvoivien lapsien voimavara

Tuntuu hyvältä, kun voi parantaa ihmisten arkea

Oikeaa isänmaallisuutta globaalissa maailmassa

Lyhyet

Lyhyet

Kesätyöseteli kaikille päättöluokkalaisille!

Ennätyksiä ilman lapinlisää

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.