Maailmalla sunnuntailisiä ei kaivata

PAM:n puheenjohtaja Ann Selin puuttuu ärhäkkäästi liikkeiden aukioloaikoihin.

Voi pyhä yksinkertaisuus! Palvelualalla toimivan ei toki ole pakko mennä töihin, jos Pyhä on niin pyhä. Onko se häneltä pois jos esim. opiskelija tai eläkeläinen haluaa tehdä töitä ilman pyhäkorvauksia.

Moissa maissa, esim. USA:ssa työskennellään 24/7 ilman erilliskorvauksia. Toimin 10 vuotta pienyrittäjänä majoitusalalla Floridassa. Motelli oli auki 24/7.

Työllistin puolipäiväisen, tuntipalkkaisen vastaanottovirkailijan (7,50 dollaria/h) ja siivoojan, joka sai korvauksen siivottujen huoneiden mukaan. Yöt menivät mieheni ja minun piikkiin.

Yhdysvalloissa ei ns. duunareilla ole 4 viikon palkallisia vuosilomia, ei lomaltapaluurahoja, pekkarisista puhumattakaan. Valtion palveluksessa olevalla viisikymppisellä koulusairaanhoitajaystävättärelläni oli viikon vuosiloma. Kyllä, hän sai enemmänkin lomaa, mutta maksoi sen omasta kukkarostaan

Kyllä, USA:ssa on miljoonia köyhiä, paljon köyhempiä kuin kukaan hyvinvointi-Suomessa. Täällä vallitsevaa uskomattoman negatiivista ruikutus- ja kateusmentaliteettia en kokenut Amerikassa.

Monet tuttavani työskentelivät 7 päivää viikossa kahdessa, jopa kolmessa yrityksessä. Eräs heistä oli maanantaista perjantaihin töissä pankissa ja lauantaina ja sunnuntaina ruokakaupan kassalla. Amerikkalaisilla on vahva yrittämisen henki ja vaikeuksista huolimatta positiivinen elämänasenne.

Selin perustelee kantansa mm. sillä, että perhe ei voi viettää yhteistä aikaa, jos esim. äiti on töissä sunnuntaina ilman pyhälisiä. Korvaako raha laatuajan? Tekijöitähän kyllä löytyy.

Asia on päinvastoin: kun kaupat ja ravintolat ovat auki sunnuntaisin, voi perhe viettää leppoisan yhteisen päivän esimerkiksi ostoksilla. Kohtuuttomista palkka- ja sen sivukustannuksista johtuen ei sunnuntain aukiolo tuota yrittäjälle riittävää katetta.

Tilanteesta kärsii myös turismi. Ulkomaalainen, potentiaalinen asiakas seisoo tyrmistyneenä kauppojen ja ravitsemusliikkeiden suljettujen ovien edessä.

Otan pari esimerkkiä suuresta maailmasta: Tokion pääostoskatu Ginza suljetaan sunnuntaina autoliikenteeltä. Kaupat ovat auki puoliyöhön. Katu kuhisee tokiolaisia. USA:ssa monet supermarketit ovat auki 24/7/ 365. Varsinkin viikonloppuisin täyttyvät shopping centerit amerikkalaisista perheistä vauvasta vaariin.

Ei ole ihme, että Yhdysvallat nousee vuoden 2008 aallonpohjasta. Ei ole ihme, että useimmat EU-maat tulevat perässä.

Ei ole ihme, että Suomi uppoaa suohon. Sieltä kaivaudutaan ylös vain suurella asennemuutoksella, asiantuntemuksella, kansainvälistymällä, irtautumalla Impivaarasta ja Kekkoslovakiasta, puhaltamalla yhteiseen hiileen, heittämällä puoluepolitiikka yli laidan ja murtamalla ay-liikkeen selkä.

Arja Mohr

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Mustamaalaus ei hyödytä Uuraisia

Palautussopimusten puute on ongelma

Sateenkaariliike vahingoittaa

Lyhyet

Lyhyet

Tietoisuuden lisääminen kieli­mahdollisuuksista ei tapahdu hetkessä

Edullisempaa parkkitilaa kaasu- ja sähköautoille

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.