Maakunta-aloitteita ei ratkota istuntosalissa

Arvostettu kolleganamme Kauko Tuupainen (ps) nosti hallituspuolueiden edustajia esille 5.1.2012 julkaistussa mielipidekirjoituksessaan. Hän epäili hallitukseen kuuluvien maakunnan kansanedustajien sanojen ja tekojen olevan ristiriidassa keskenään, kun emme joulukuun budjettiäänestyksissä äänestäneet oman maakuntaliittomme laatimia talousarvioaloitteita.

Samassa yhteydessä hän kehui viiden opposition edustajan suoraselkäisyyttä asioiden hoitamisessa. Näinhän opposition edustajan tuleekin tehdä, tosin samassa yhteydessä kannattaisi kansalaisille kertoa myös koko totuus.

Maakuntaliittojen ja muidenkaan talousarvioaloitteiden kohtalot ja mahdollisuus päästä mukaan kunkin vuoden valtion talousarvioaloitteisiin neuvotellaan aivan muualla kuin eduskunnan istuntosalissa. Näissä istuntosalin ulkopuolella tapahtuvissa neuvotteluissa niin hallituspuolueiden kuin oppositionkin edustajat vaikuttavat kukin parhaansa mukaan.

Toinen Tuupaisen kertomatta jättämä asia on se, että hallituksen antama jaettava rahamäärä talousarvioaloitteiden toteuttamiseen on vuosi vuodelta pienentynyt. Tämän vuoden budjetin osalta se oli noin 40 miljoonaa euroa. Tästä rahasta kilpailivat nyt noin 550 talousarvioaloitetta, joiden yhteenlaskettu arvo oli useita miljardeja euroja.

Tässä tiukassa kilpailussa vain muutama parhaiten kansallisesti lobattu hanke menestyi.

Tällä kertaa ei valitettavasti yksikään Keski-Suomen hankkeista päässyt listalle kovasta työstä huolimatta. Ja kun sota oli jo tosiasiallisesti hävitty Tuupaisen edustaman valtionvarainvaliokunnan äänestyksissä, ei hallituspuolueiden edustajilla ollut mitään järkeä lähteä irrottautumaan istuntosalissa oman hallituksensa linjasta.

Kuluvana vuonna meillä kaikilla on uusi ja toivottavasti parempi mahdollisuus näiden talousarvioaloitteiden edistämisessä.

Tässä työssä laitamme erityisen paljon arvoa sille, että Tuupaisen puoluekollega ja opposition edustaja Teuvo Hakkarainen toimii tänä vuonna maakunnan kansanedustajien puheenjohtajana, ja siten myös näiden talousarvioaloitteiden eteenpäin viejänä. Näin myös opposition edustajat saavat mahdollisuuden viedä eteenpäin maakunnan asioita parhaimman lopputuloksen saavuttamiseksi.

SINUHE WALLINHEIMO (kok) SUSANNA HUOVINEN (sdp) TUULA PELTONEN (sdp) EILA TIAINEN (vas) kansanedustajia, Keski-Suomi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Pyöräilijät, bussit ja liikennesäännöt

Mitä tuli ostettua?

Ohjaamoon nuori voi tulla myös vanhemman kanssa

Aamu Korpilahdella. Kuva: Matti Pietinen

Lukijan kuvat: Sininen ilta Pihtiputaalla

Lukijan kuvat: Ruskalento.

Lukijan kuvat: Kuutamo Jyväsjärvellä

Lasten oikeus sosiaalityöntekijään

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.