Maakunta yhteistyöhön

Jyrki Kataisen (kok.) hallituksen kuntarakenne- ja sote-sotkujen kannattajat harvenevat vauhdilla myös hallituspuolueiden omissa riveissä.

Pauli Partanen on toista maata. Hänen kirjoituksensa ”Kunta vai maakunta” (Ksml 15.1.) nojasi isäntä-renki-ajatteluun, jossa yksi päättää ja muut maksavat. Se on malli, jollaista koko muu Eurooppa ei tunne.

Partanen ei sanoudu irti pakkoliitoksista, jotka pohjautuisivat aivan käsittämättömiin seudullisiin kansanäänestyksiin.

Kuntien yhteistyön vastustamisen hän perustaa käsitykseensä, että Kski-Suomessa Jyväskylää pienemmät kunnat pääsevät liikaa vaikuttamaan asioihin.

Keski-Suomen liiton perussäännön mukaan yhden kunnan edustajien määrä Keski-Suomen liiton valtuustossa on rajattu 40,6 prosenttiinn. Liiton valtuustossa ja hallituksessa poliittisten puolueiden edustus määräytyy kuitenkin kunnallisvaalien tuloksen perusteella. Niinpä esimerkiksi kokoomuksella, keskustalla ja kaikilla muilla on sen verran edustusta kuin kansa on äänestänyt.

Olen toiminut pitkään Keski-Suomen liiton johdossa enkä todellakaanm ole huomannut, että siellä olisi Jyväskylää sorsittu. Päinvastoin, liiton kautta koottava maakunnan yhteinen voima on suurissa asioissa auttanut ylivoimaisesti useimmin juuri maakuntakeskuksen suuria hankkeita.

Muu maakunta on nähnyt, että on koko Keski-Suomen etu, että Jyväskylä pärjää hyvin kisassa maan muiden keskusten kanssa. Saman ajattelun toinen pilari lähtee siitä, että kaupungin on puolestaan oltava muun maakunnan asialla, kun siihen kutsu kuuluu.

Sairaanhoitopiireissä asiat ovat koko maata koskevan lain perusteella, äänileikkureineen, vähän toisin. Tuskinpa kuitenkaan Keski-Suomen sairaanhoitopiirissäkään kävellään Jyväskylän yli. Siitän huolimatta keskustan lähtökohta on, että maakunnan kuntien yhteistyöhön perustuvassa sote-mallissa ääni- tai edustusleikkureita ei tarvita, jos perustuslakiasiantuntijat sellaisen hyväksyvät.

Laissa ja siihen nojaavassa perussäännössä on kuitenkin määriteltävä ne palvelutaso- ja saatavuustavoitteet, joihin palvelujen järjestäjän on sitouduttava. Koko maakunnassa on hoitopalveluja tarvitsevien oltava mahdollisimman tasaveroisessa asemassa.

Mauri Pekkarinen

kansanedustaja (kesk.)

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Todellisia työllisyyspoliittisia uudistuksia odotellessa

Pöllyttämisen sijaan tekoja

Lyhyet

Kaikki päätyi silppuriin

Lyhyet

Rasismi ei poistu vain nimiä viilaten

Mielipide: Häiritsevä ajomelu varsinkin öisin on vakava terveyshaitta

Lyhyet: Lutakossa spuget jaksavat rällästää

Mielipide: Kertokaa meille, mitä kaupungistamme puuttuu

Mielipide: Taitetusta indeksistä ei ole paluuta palkkaindeksiin

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.