Maakuntaratkaisu oli hyvä ja odotettu

Hallituksen reformityöryhmän ratkaisu pysyttää Jämsän kaupunki ja Kuhmoisten kunta Keski-Suomen maakunnassa on hyvä ja odotettukin. Ainakin osa Pirkanmaalle pyrkivistä jämsäläisvaltuutetuista itsekin arveli valtioneuvoston tekevän omat ratkaisunsa.

Jämsäläisten asukkaitten kanssa käymieni keskustelujen perusteella uskon, että valtiovallan päätös on asukkaille iloinen uutinen ja että asukkaista enemmistö on ollut ja on Keski-Suomen kannattajia.

Asukkaitten kantoja ei Jämsän kaupunki eivätkä Pirkanmaata puoltaneet valtuutetut halunneet selvittää. Vasemmistoryhmämme aloite kansanäänestyksestä jätettiin noteeraamatta.

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (KSML 27.5.) perustelee työryhmän näkemyksiä samoin perustein kuin esimerkiksi Jämsän Vasemmistoryhmä alun alkaen ja yhtenäisenä: Jämsä on Keski-Suomen toiseksi suurin kaupunki ja olennainen Keski-Suomen elinvoimaisuuden kannalta.

Jämsäläisinä valtuutettuina emme ole ottaneet kantaa Kuhmoisten suuntaratkaisuihin, mutta näkemykseni on aivan sama kuin reformityöryhmän ja ministeri Vehviläisen, kun hän lehtiartikkelissa toteaa:

”Ei ole luontevaa, että Jämsä ja Kuhmoinen olisivat eri maakunnissa.”

Kuhmoinen ostaa Jämsältä tälläkin hetkellä sote-palvelut, jolloin sidoksia kuntien välillä voi pitää niin merkittävinä, että ministerin perustelu osuu nappiin.

Keski-Suomessa Jämsällä on tosiaan vahva asema ja toiseksi suurimpana kuntana Jämsällä on vaikutusvaltaa. Enemmänkin kyse on siitä, osaammeko ja sitoutuen hyödyntää vaikutusvaltaa yhteistyössä maakunnan kehittämiseksi.

Jämsää tarvitaan yhteistyöhön suunnittelemaan tulevaa keskisuomalaista maakuntahallintoa ja sotepalvelujen järjestelyjä kunnilta maakuntatasolle.

Sote ja siihen liittyvät hallintoratkaisut edellyttävät riittävän voimakasta, ehjää ja elinvoimaista maakuntaa. Kaikki voimat tarvitaan.

Jämsän pysymistä Keski-Suomessa puoltavat vahvasti myös elinkeinopoliittiset syyt ja Jämsän panos maakunnassa.

Tästä syystä myös maakunnan elinkeinoelämä samoin kuin paikalliset yrittäjäjärjestöt ja suurimmat yritykset ovat olleet Keski-Suomen kannalla.

Arja Paakkanen

kaupunginvaltuutettu (vas.)

maakuntavaltuutettu

Jämsä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Julkisen terveydenhuollon vastuunkanto on teoreettista

Joku tolkku pitää olla taloustalkoissakin!

Huonoja termejä

Lyhyet 5.7.

Lyhyet 5.7.

Lyhyet 4.7.

Orjuuden ja sorron varjo on pitkä ja synkkä

Voiko hallitus jakaa rahaa lainvastaisesti?

Luonto kutsuu! Ei siis enää tekosyitä!

Kansanedustaja Jouni Kotiahon kolumni: Vihervasemmisto on uhka sananvapaudelle

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.