Maakuntaratkaisun perustelut ontuvat

Valtioneuvosto teki ratkaisun, että Jämsä ja Kuhmonen kuuluvat Keski-Suomeen vastoin kuntien omaa kantaa. Ratkaisuun ottavat kantaa jämsäläiset valtuutetut Esko Järvenpää (ps.) Pirkanmaata kannattaen ja Arja Paakkanen (vas.) ratkaisusta iloiten (KSML 1.6.).

Paakkasen perustelut ontuvat. Hänen mielestään Jämsä on ”olennainen Keski-Suomen elinvoimaisuuden kannalta”. Hän jatkaa: ”Sote ja siihen liittyvät hallintoratkaisut edellyttävät riittävän voimakasta, ehjää ja elinvoimaista maakuntaa.”

Heikko on Keski-Suomen maakunta, jos sen elinvoima on yhdestä kunnasta kiinni. Eikö Pirkanmaa olisi ollut Jämsälle tarpeeksi elinvoimainen?

Järvenpää taas uskoo Keski-Suomen pärjäävän ilman Jämsää vedoten Keski-Suomen sairaanhoitopiirin hyvään tulokseen nyt Jämsän kuuluessa Pirkanmaan sairaanhoitopiiriin.

Paakkanen väittää keskustelleensa jämsäläisten kanssa ja uskoo enemmistön iloitsevan päätöksestä. Hän voisi kertoa, kuinka monen jämsäläisen ja etenkin entisen Kuoreveden ja Längelmäen asukkaan kanssa hän on keskustellut ja millä kannalla he ovat olleet.

Mututuntumalla voi väittää mitä tahansa.

Paakkanen jättää huomiotta Jämsän historiallisen ja siihen liitettyjen Kuoreveden ja Längelmäen osan perinteisen suuntautumisen Pirkanmaalle. Paakkasen kanta osoittautuu valtapoliittiseksi: ”Jämsää tarvitaan yhteistyöhön suunnittelemaan tulevaa keskisuomalaista maakuntahallintoa ja sotepalvelujen järjestelyjä kunnilta maakuntatasolle.”

Sama mahdollisuus Jämsällä olisi Pirkanmaallakin. Pelkääkö nykyinen Keski-Suomen maakuntavaltuutettu Paakkanen asemansa menettämistä maakuntahallinnossa, jos Jämsä kuuluisi Pirkanmaahan?

Mielestäni maakunnan pitää kohdella kaikkia, laita-alueitaankin, tasaveroisesti eikä sortua vahvempien kuntien lobbaukseen etujen saamiseksi maakunnan sisällä.

Risto Moisio

19-vuotiaaksi asti kuorevetinen

Tampere

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Kansanedustaja Kotiahon harhainen identiteettipolitiikka

Puolustan oikeutta – ja lakien mukaan

Vaihtoehtoja tarvitaan

Vaajakoski nyt täysi sumppu

Syyttäjälaitoksemme rämpii vakavassa kriisissä

Lyhyet

Hallitseeko Suomea todella vihervasemmisto?

Kansanedustaja lasketteli haittapuhetta?

Kotiaholta väärä väite Jämsän vastaanottokeskuksesta

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.