Maatalouden kassakriisi on estettävä

Ukrainan kriisistä johtuvat elintarvikkeiden vientirajoitukset ovat ajamassa maatalouden vakavaan maksuvalmiuden heikkenemiseen. EU:n alueella 5 miljardin euron arvosta elintarvikkeita etsii uutta kohdetta.

Tämä on painanut maataloustuotteiden hinnat laskuun, jonka seuraukset voivat olla vakavia, jos ymmärrystä ja tahtoa asian hoitamiseksi ei löydy.

Heikoimmassa asemassa ovat viimevuosina investointeja tehneet maatalousyrittäjät. He ovat usein nuoria ja vasta aloittaneita yrittäjiä, jotka jopa miljoonaluokan investointia tehdessään ovat uskoneet maatalouden tulevaisuuteen Suomessa. Tällaisessa tilanteessa vientikiellon aiheuttamat seuraukset ovat kestämättömiä.

EU-tukien maksatuksen saaminen ensi vuoden osalta lähes normaaliksi on myönteinen asia. Paljon jää kuitenkin vielä tehtäväksi. Maataloutta rahoittavat pankit ovat keskeisessä asemassa.

Toivonkin pankeilta ymmärrystä tilanteen vakavuudesta ja aktiivista yhteistyötä viljelijöiden kanssa ennen kuin mahdolliset ongelmat kasaantuvat ylitsepääsemättömiksi. Tilan töiden, EU-byrokratian ja taloudellisten paineiden alla voi tulla eteen tilanne, jossa apua ei enää osata pyytää vaikka sitä olisi tarjollakin ja tilanne ajautuu liian pahaksi.

Hallituksen suunnalta odotan toimenpiteitä, jotka mahdollistaisivat joustoa korkotukilainojen maksuehtoihin sekä takauksen järjestymisen lyhytaikaiselle luototukselle.

Maksuvalmiuden pettäessä rehujen, siementen, lannoitteiden ja muiden päivittäisten käyttötavaroiden hankintaan voi estyä ja näin ei saa päästä käymään.

Vähintä mitä suomalaisilta kuluttajilta ja kaupalta voi toivoa on se, että ostetaan suomalaisten tuottajien tuottamaa kotimaista ruokaa.

Suomalaiset arvostavat maalaismaisema, jossa lehmät ovat laitumella ja viljapellot lainehtivat vienossa tuulessa.

Yhdessä voimme vaikuttaa siihen onko meillä tulevaisuudessakin tarjolla puhdasta kotimaista ruokaa ja miltä maisemat mökkitien varressa näyttävät.

Ahti Weijo

maa- ja metsätalousyrittäjä

eduskuntavaaliehdokas (kok.)

Luhanka

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Kaupunkipyörät ovat osa ketterän kestävää liikkumista

Suomipop, pyörätuolit ja taksien kyydit

Valvonta on yhteistyötä

Hallitus vie meitä kerrostaloihin

Lentäen vai netitse?

Lyhyet

Lyhyet

Kulmuni on paras johtaja keskustalle

Lyhyet

Kohtuuden pitää riittää – työelämässäkin

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.