Makeisvero vääristäisi kilpailua

Valtiovarainministeriö on esittänyt makeisten, jäätelön ja virvoitusjuomien verotuksen kiristämistä. Taustalla on tarve lisätä valtion tuloja noin 100 miljoonaa euroa vuosittain. Ehdotusta on perusteltu myös terveyssyillä ja tarpeella vähentää suomalaisten sokerinkulutusta.

Esityksen valmistelu vaikuttaa jääneen puolitiehen. Lakiesitys on ongelmallinen ja epälooginen sekä teollisuuden että kuluttajan näkökulmasta. Sen myötä Suomeen syntyisi valmistusverojärjestelmä, joka syrjii sattumanvaraisesti joitakin elintarvikealan yrityksiä ja suosii toisia vastaavanlaisia tuotteita valmistavia yrityksiä.

On kohtuutonta, että osa makeis- ja virvoitusjuomateollisuudesta saa veron myötä kontolleen noin 100-120 miljoonan euron ylimääräisen verorasituksen. Suurin osa verotuotosta kerätään vain muutamalta toimialalta ja tuotekohtainen verotaso nousee huomattavan korkeaksi.

Verolla on huomattavat seurannaisvaikutukset yritysten toimintaan. Korkea verotaso vaikuttaa väistämättä myyntiin ja kannattavuuteen ja siten myös kyseisten yritysten kykyyn työllistää ja teettää työtä alihankkijoilla. Esimerkiksi paikallisena toimijana Panda työllistää vuosittain yli 250 vaajakoskelaista. Heistä merkittävä osa on nuoria ja vähän koulutettuja.

On myös odotettavissa, että vero lisää makeisten harmaatuontia, mikä oli todellinen ongelma jo edellisen makeisveron aikana 1990-luvulla.

Kansanterveydellinen ohjausvaikutus jää olemattomaksi, kun kuluttaja voi korvata yhden herkuttelutuotteen toisella lähes samanlaisella, mutta verottomalla tuotteella.

Esimerkiksi lakritsit olisivat jatkossa veron piirissä, mutta pullat ja myslisuklaavälipalapatukat olisivat verottomia. Maitokaakao- ja maitokahvijuomat olisivat verollisia, kun taas soijajuomat ja kaurajuomat olisivat verottomia.

Huomionarvoista on myös se, että taloussokeri, joka on suomalaisten keskeisin sokerin lähde, jää veron ulkopuolelle.

Monet sokeria sisältävät tuoteryhmät jäisivät siis ehdotuksen ulkopuolelle, mutta siitä huolimatta luonnon lähde- ja kivennäisvedet olisivat veronalaisia.

Veroa on myös perusteltu pyrkimyksellä vaikuttaa nuorten kulutustottumuksiin ja kansanterveyden edistämiseen. Nuorten ostokäyttäytymistä ohjaavat kuitenkin trendit, ystävät ja kodin ulkopuolinen tekeminen enemmän kuin tuotteen hinta.

Jos suunnitellun veron taustalla on yksinomaan valtion tarve kerätä lisää rahaa, olisi arvonlisävero järkevin tapa verottaa elintarvikkeita tasapuolisesti. Jos tavoitteena on edistää kansanterveyttä ja verottaa makeisia, jäätelöitä ja virvoitusjuomia niiden sisältämän sokerin vuoksi, on ainoa tasapuolinen veromalli sokerivero.

Sokerivero olisi tasa-arvoinen kaikkien elintarvikkeiden, tuottajien ja maahantuojien kesken.

KARI HARILA toimitusjohtaja Oy Panda Ab

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Tietoisuuden lisääminen kieli­mahdollisuuksista ei tapahdu hetkessä

Lyhyet

LyhyetKyllä on kylmää kyytiä Rinteen bussissa. Velkaa otetaan roimasti ja veroja korotetaan.Sipilää ikävä

Edullisempaa parkkitilaa kaasu- ja sähköautoille

Lyhyet

Lyhyet

Ratkaisut ovat jäsenmaiden käsissä

Kehitystyötä ei ole vara hukata

Oppimateriaalien hankintaan yhdenvertaisia ratkaisuja

Kivihiili kiellettiin jo

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.