Maksutta vaunujen kanssa bussissa

Tulevana jyväskyläläisenä äitinä olen hämmästyneenä huomannut, että Jyväskylässä, toisin kuin useimmissa Suomen kaupungeissa, lapsen hoitajan maksutonta kulkemista paikallisbussilla on rajoitettu klo 9–14 väliseen aikaan.

Vaunujen kanssa maksutta matkustamista ei voida pitää yksinomaan lapsiperheille tarjottavana liikkuvuustukena, koska maksuttomuus perustuu alunperin turvallisuuteen, ei bussiyhtiöiden ja kuntien hyväntekeväisyyteen.

Jos kyse olisi liikkuvuustuesta, myös kantovälineen kanssa matkustamisen tulisi olla maksutonta.

Vaunujen kanssa ei ole mahdollista tulla auton etuovesta, maksaa, ja siirtyä sitten käytävää pitkin vaunupaikalle, vaan autoon on tultava keskiovesta.

Miten lapsen ja vaunujen turvallisuus voidaan taata tilanteessa, jossa hoitaja jättää vaunut ja lapsen yksin ja siirtyy maksamaan matkastaan kuljettajalle? Hoitajan on pystyttävä valvomaan lapsen ja vaunujen turvallisuutta kaikissa tilanteissa. Kuka vastaa, jos vaunut esimerkiksi kaatuvat auton kiihdyttäessä, hoitajan ollessa vielä maksureissullaan? Tai jos joku kaatuu vaunujen päälle?

Mahdollisuuksia vahinkoihin hoitajan poistuessa lapsen luota, tai ottaessaan hänet syliinsä kulkiessaan liikkuvassa, mahdollisesti ruuhkaisessa autossa on lukemattomia.

Ei voida olettaa, että hoitaja luottaa näissä tilanteissa tuntemattomien apuun tai kulkee avustajan kanssa. Vai tuleeko kuljettaja klo 14 jälkeen vaunupaikalle rahastamaan?

Olen tutkinut vaunujen kanssa matkustamisen linjauksia useiden Suomen kaupunkien osalta.

Ainakin Helsingin seudulla, Lahdessa, Tampereella, Turussa, Oulussa, Kuopiossa, Mikkelissä ja Seinäjoella vaunujen kanssa matkustaminen on rajoituksettomasti maksutonta.

Jyväskylä on hämmästyttävä poikkeus sääntöön. Eikö turvallisuuden pitäisi olla etusijalla?

Heidi Kurtti

Jyväskylä, Tikkakoski

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet 29.3.

Lyhyet 29.3.

Puhallamme yhteen hiileen, kerrankin me kaikki yhdessä

Kuljemme valoa kohti

Eikö koronavirus tartu busseissa?

Lyhyet

Lyhyet

Nyt on tärkeää, että pienyrittäjyys ei tuhoudu

Vaikeimmat ajat ja kysymykset vielä edessä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.