Maltti on valttia

Maakuntalehtemme entinen päätoimittaja ja vastikään kolumnistin rooliin hätiin huudettu Erkki Laatikainen sivalteli (3.1. Ksml) varsin terhakkaasti kuntauudistuksesta. Voisi jopa sanoa, että maakunnan mies otti melko subjektiivisesti kantaa. Kunnallistieteiden maisteriopiskelijan näkökulmasta katsottuna täytyy todeta, että hämmästelin suuresti professoritason miehen kommentointia ajankohtaiseen aiheeseen.

Ymmärrän kyllä hyvin, että Laatikaisen asiantuntevaa mielipidettä moni kunnioittaa. Olettaisin kuitenkin itseään ja muita kunnioittavan analyyttisen ajattelijan kykenevän odottamaan valtiovarainministeriön tutkimus- ja selvitystyön valmistumista. Juuri sen samaisen työn, johon meillä Keski-Suomen ihmisilläkin on mahdollisuus antaa oma panoksemme maaliskuussa alueellisen kuulemiskierroksen yhteydessä.

Laatikainen kirjoittaa muun muassa Laukaan ja Muuramen kaatumisesta Jyväskylään. Hän maalailee kuvaa Jyväskylästä maakunnan mahti-isäntänä ja naapurikuntien simputtajana, jonka toimet hajottavat Keski-Suomea. Ei voi olla niin, että vuonna 2012 maakunnan pääkaupungin etu olisi erilainen kuin muun maakunnan. Jättäkäämme moinen kylätappelu.

Kansainvälisessä kilpailussa Jyväskylän vahvuudet ovat myös naapurikuntien vahvuuksia, aivan kuten keskuskaupungin tappiotkin näkyvät myös muualla maakunnassa. Nyt ei tarvita kiihkoilua suuntaan tai toiseen. Tarvitaan malttia, sovinnaisuutta ja keskustelukykyä. Niitä ominaisuuksia, jotka suomalaisten eduksi ympäri maailman luetaan.

OLLI MARJALAAKSO opiskelija, kunta- ja aluejohtamisen maisteriohjelma Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.